Dania z parowaru

dania z parowaru

Dania z parowaru to doskonała propozycja na pyszne i zdrowe jedzenie. Potrawy ugotowane na parze są bardzo delikatne i łatwostrawne. Przepisy na potrawy z parowaru są bardzo proste. Gotowanie na parze jest wbrew pozorom bardzo szybkie. W parowarze przygotować można obiad dla całej rodziny. Delikatne i niskokaloryczne potrawy przygotowane na parze najczęściej spożywają osoby na diecie redukcyjnej. Pora je odczarować i pokazać jak smaczne mogą być.

Dania z parowaru - polecane przepisy

Dania z parowaru - pozostałe przepisy

Dania z parowaru - szybkie przepisy na wyśmienite i zdrowe dania na parze

Smaczne jedzenie, jakie można przygotować w parowarze, jest doskonałe na obiad dla całej rodziny. Dania z parowaru są aromatyczne i bardzo delikatne. Przepisy na potrawy gotowane na parze są bardzo różnorodne. Gotowanie na parze pozwala na przygotowanie posiłków bez dodatku tłuszczu. Pyszne jedzenie jest bardzo soczyste i zawiera dużo witamin i składników mineralnych, które tracimy podczas gotowania w wodzie. Parowar sprawdzi się także do przygotowywania posiłków dla niemowląt i małych dzieci.

Parowar – co to takiego?

Parowar to elektryczne urządzenie przeznaczone do gotowania na parze. Powstaje ona dzięki podgrzewaniu wody umieszczonej w pojemniku na samym dole urządzenia. Parowar najczęściej posiada kilka części, w każdej z nich można przygotować inny produkt spożywczy - tak, aby jednocześnie przygotować całe danie. Urządzenie, jakim jest parowar, nie jest drogie - jego cena zaczyna się od kilkuset złotych.

Rodzaje parowaru

Wyróżnić możemy kilka rodzajów urządzenia zwanego parowarem. Podział parowarów jest następujący:

  • silikonowy – wykonany z silikonu, przeznaczony jest do gotowania w kuchence mikrofalowej. Silikonowe naczynia mogą przenosić swój zapach na potrawy.
  • elektryczny – najbardziej popularny rodzaj parowaru. Składa się z plastikowych nakładek, które złączone razem tworzą całość. Na samym dole urządzenia znajduje się zbiornik na wodę. Urządzenie podłącza się do prądu, a wytworzone ciepło podgrzewa wodę, która paruje i ulatnia się ku górze.
  • ceramiczny lub stalowy – przystosowany do gotowania na parze z pomocą kuchenki. Wykonany ze stali lub gliny ma formę garnka. Składa się z naczynia, w którym umieszcza się wodę oraz nakładki z dziurkami przepuszczającej gorącą parę. Na nakładce umieszcza się składniki, które gotują się pod wpływem gorącej pary.
  • bambusowy – wykonany z bambusa, kształtem przypomina koszyk z pokrywką. Wykorzystywany najczęściej w kuchni do gotowania pierożków lub malutkich gołąbków. Najczęściej spotykany jest w kuchni chińskiej lub japońskiej.

Dania z parowaru – jakie potrawy można przygotować

Parowar daje bardzo wiele możliwości jeśli chodzi o wybór posiłków. Można w nim przyrządzać mięso i ryby, bez dodatku tłuszczu. Doskonale na parze gotuje się także warzywa, które zachowują swoją chrupkość i wszystkie składniki mineralne oraz witaminy. Jest to bardzo ważne, gdyż obróbka termiczna pozbawia potrawy składników mineralnych i witamin.

Parowar jest jednym z niewielu przyrządów i naczyń do gotowania, które posiadają takie możliwości. Parowar wspaniale sprawdzi się do przygotowania deserów z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe można nadziewać konfiturą, a także czekoladą czy twarogiem i gotować na parze popularne pampuchy. Smaczne desery z owoców gotowanych na parze możesz podawać dzieciom lub osobom z chorobami układu pokarmowego. W parowarze możesz między innymi przygotować jabłka i gruszki.

Dania z parowaru są niskokaloryczne i łatwo strawne. Świetnie nadają się jako pyszne zamienniki tradycyjnych dań dla osób z problemami z układem trawienia. Gotowanie na parze będzie także dobrym wyborem po przejściu grypy jelitowej lub przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Urządzenie do gotowania na parze jest dobre dla osób na diecie redukcyjnej, które walczą z nadmiernymi kilogramami.

Parowar w bardzo prosty sposób pomaga ograniczać spożywane kalorie. Dodatkowo z parowaru mogą korzystać osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego. Mają one bardzo często wiele nietolerancji pokarmowych a dodatkowo nie powinny smażyć. Gotowanie jedzenia powoduje duże straty witamin, więc parowar staje się najlepszym rozwiązaniem, aby takie osoby mogły korzystać w pełni ze spożywanych posiłków i przyswajać niezbędne składniki mineralne i witaminy.

Przykładowe przepisy na dania przygotowane w parowarze i ich opis

Dorsz na parze z warzywami i sosem śmietanowym

Dorsz jest bardzo chudą rybą o delikatnym smaku, aby nie był mdły do jego przygotowania należy użyć świeżych ziół. Przepisy na dania z parowaru, jakimi są ryby gotowane na parze, powinny zawierać także cytrynę, która podkreśla smak ryb. Do ryby doskonale nada się świeży tymianek, rozmaryn a także pietruszka i koper. Rybę możesz przygotować w całości lub podzieloną na porcje, jakimi są dzwonko lub filety. Doskonałym pomysłem do delikatnej ryby jest sos na bazie kwaśnej śmietany i czosnku ugotowanego na parze. Wystarczy go rozcisnąć widelcem i połączyć ze śmietaną i odrobiną soli oraz pieprzu. Do ryby możesz wykorzystać dodatek warzyw takich jak marchew, ziemniaki, brokuł, kalafior a także papryka czerwona lub bataty. Dorsza możesz zamienić na inną rybę.

Pampuchy z konfiturą wiśniową i śmietaną

Pampuchy to tradycyjne drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Mają bardzo delikatną konsystencję i świetnie sprawdzają się jako słodki deser, podane z konfiturą. Można je także nadziać dżemem lub czekoladą, doskonale sprawdzą się również z twarogiem - mimo, iż wersja pierwotna to bułeczki polane konfiturą. Pampuchy można także podać w wersji wytrawnej, jako dodatek do gulaszu mięsnego lub warzywnego. Ciasto drożdżowe zaliczane jest do najmniej kalorycznych i najzdrowszych spośród wielu rodzajów ciast. Dzieje się tak dzięki zawartości drożdży, które są dobrym źródłem witamin z grupy B.

Ryż na parze z warzywami

Pyszne danie, jakim jest ryż z dodatkiem warzyw, świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny lub lunch do pracy. Ryż gotowany na parze jest bardzo delikatny. Połączenie go z warzywami sprawia, że danie jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Mogą je także spożywać osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jako dodatek do ryżu najlepiej sprawdzają się brokuły, marchew, kalafior, fasolka szparagowa oraz szparagi czy papryka żółta. Ryż możesz doprawić curry lub słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Nada to ryżowi wspaniałego aromatu i sprawi, że będziesz go chętniej spożywać.

Gołąbki z kaszą na parze

Smaczne gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przygotować je można z wieloma różnymi farszami. Najbardziej popularny jest ryż i mięso, lecz faszeruje się je także ziemniakami, kaszą czy grzybami. Gołąbki gotuje się w wodzie lub piecze w sosie. Doskonałym pomysłem jest gotowanie na parze - gołąbki są bardzo delikatne i soczyste. Sos pomidorowy lub pieczarkowy możesz przygotować do nich osobno. Do zrobienia gołąbków najlepiej sprawdza się kasza jęczmienna, dzięki kleistej konsystencji sprawia, że farsz nie wysypuje się z liścia kapusty.

Cukinia faszerowana na parze

Pyszne faszerowane mięsem mielonym cukinie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Gotowane w parowarze cukinie są łatwostrawne i mają bardzo mało kalorii. Cukinie najlepiej nafaszerować ugotowanym ryżem z dodatkiem mięsa i cebuli, składniki przesmaż wcześniej na patelni i umieść w wydrążonych cukiniach. Cukinie możesz także posypać startym serem żółtym. Rozpuszczony ser wzbogaci smak potrawy. Faszerować możesz także inne warzywa, takie jak bakłażan, papryka lub pieczarki portobello. Ryż możesz zmienić na kaszę lub nasiona roślin strączkowych, które będą dodatkowo dobrym źródłem białka roślinnego. Faszerowane warzywa wzbogacić może także dodatek sosów na bazie jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto