Dania z ogniska

dania z ogniska

Niegdyś gotowanie na ognisku, w żeliwnym kociołku, było typowym sposobem przygotowywania jedzenia przez koczowników, a później pasterzy. Obecnie pieczenie i gotowanie na ognisku stało się wspaniałą rozrywką w czasie wyjazdów lub spędzania czasu w ogrodzie lub na działce. Nie każdy posiada grill, zaś ognisko łatwiej jest rozpalić. Co upiec na ognisku? Klasycznym przykładem są kiełbaski, grzanki oraz ziemniaki. Osoby częściej, które często urządzają imprezy z ogniskiem gotują dania w żeliwnym kociołku, który wkłada się bezpośrednio do ogniska. Kociołek pozwala na gotowanie pysznych i łatwych dań jednogarnkowych z mięsem i warzywami lub dań wegetariańskich.

Dania z ogniska - polecane przepisy

Dania z ogniska - pozostałe przepisy

Dania z ogniska - propozycje dań przygotowywanych na ognisku

W czasie wyjazdów czy imprez na wolnym powietrzu, nic tak nie uprzyjemnia czasu jak jedzenie na świeżym powietrzu. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się imprezy przy ognisku, które zawsze pozostawiają po sobie przyjemnie wspomnienia. Na ognisku możemy przygotować nie tylko proste przekąski jak kiełbaski czy pieczone kartofle. Możemy również ugotować pyszne danie jednogarnkowe w kociołku żeliwnym. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na przysmaki upieczone na ognisku. Doradzamy co zrobić na ognisku w czasie małej lub większej imprezy.

Jedzenie przygotowane na ognisku

Jakie potrawy i przekąski możemy zrobić na ognisku

Ognisko kojarzy się czasem mile spędzonym w gronie znajomych, z przyjęciem w ogrodzie lub na działce. Pamiętamy czas spędzony na obozach harcerskich lub studenckich, kiedy to przygotowywaliśmy kiełbaski na ognisko. Imprezy przy ognisku cieszą się ogromną popularnością szczególnie w czasie wyjazdów, kiedy wieczorem możemy spędzić czas w miłym towarzystwie i na świeżym powietrzu. Czas, gdy opiekamy przysmaki, trzymając je nad ogniem na patyku, wykorzystujemy na ciekawe rozmowy i poznanie nowych ludzi. Generalnie ognisko należy do najprzyjemniejszych imprez urządzanych na wolnym powietrzu w naszym klimacie.

Najprostsze jedzenie jakie przygotowujemy na ognisko to przede wszystkim kiełbaski, grzanki i ziemniaki. Kiełbaski po prostu nabijamy na patyk i podgrzewamy na ognisku. Tą samą metodą możemy także upiec grzanki, zwyczajnie nabijając kromki chleba lub bułki na patyk. Trudniejsze jest upieczenie ziemniaków, które musimy zagrzebać w popiele. Potrawy te nie wyczerpują jednak menu na ognisko. Gdyż na ogniu możemy również upiec dania wegetariańskie, jak warzywa, czy kolby kukurydzy.

Obecnie na wyjazdowych imprezach przy ognisku coraz bardziej popularne jest jedzenie przygotowane w kociołku. Mając żeliwny kociołek łatwo i szybko możemy zrobić proste potrawy jednogarnkowe, którymi nakarmimy większą grupę osób.

Najciekawsze przepisy na dania z ogniska

Najlepszy pomysł co upiec w ognisku

Przygotowując menu na imprezę na wolnym powietrzu, zastanawiamy się co upiec w ognisku. Najprostszy pomysł na dania z ogniska to oczywiście kiełbaski, ziemniaki czy grzanki. Ale to nie jedyne przysmaki jakie możemy podpiec na ognisku. Nad ogniem możemy opiekać również boczek i wieprzowinę. Sprawdzają się również dania wegetariańskie jak kolby kukurydzy czy tradycyjne ziemniaki. Ciekawym pomysłem na przekąski z ogniska są proste kanapki. Wystarczy włożyć plaster wędliny i plaster sera z warzywami między dwie kromki chleba, nabić na patyk i opiec nad ogniskiem.

Opiekając jedzenie nad ogniskiem warto wiedzieć, aby trzymać patyk z nabitym przysmakiem 20 cm nad ogniem. W przeciwnym razie jedzenie może się przypalić na wierzchu, zaś w środku pozostanie surowe. Sztuką jest prawidłowe upieczenie ziemniaków w ognisku. Najprostszym sposobem jest zagrzebanie ziemniaków w dogasającym popiele i poczekanie około 30 minut, aż się upieką.

Lepszy pomysł podsuwa nam folia aluminiowa, która pozwala łatwiej opiekać w ognisku dania wegetariańskie. Owinięcie dania w folię aluminiową pozwala znacznie urozmaicić potrawy z ogniska i sprawia, że nie są one brudne po wyjęciu z popiołu. Ziemniaki i tak obieramy ze skórki. Jednak folia sprawia, że opiekają się bardziej równomiernie. Ponadto w folii możemy zrobić bardziej urozmaicone dania z ziemniaka. Obrany ziemniak łączymy z jajkiem, cebulą i innymi warzywami oraz przyprawami. Całość szczelnie zawijamy w folię i zagrzebujemy w popiele. Podobnie tworzymy dania wegetariańskie. Nabicie warzyw na patyk nie jest dobrym pomysłem, gdyż nie upieką się one szybko. Warzywa najlepiej jest owinąć w folię aluminiową i umieścić w żarzącym się popiele na 20 - 30 minut.

Pomysł co zrobić na ognisku w żeliwnym kociołku

Dania z ogniska przygotowane w żeliwnym kociołku stają się coraz bardziej popularne w czasie imprez wyjazdowych lub działkowych. Potrawy te mają długą tradycję. Przywędrowały do nas wraz z koczownikami z Azji, którzy przygotowywali sobie dania jednogarnkowe na ognisku w kociołku zawieszonym nad ogniskiem lub włożonym bezpośrednio do ogniska.

Przysmaki tego rodzaju przetrwały w menu pasterskim i regionalnym oraz jako narodowe dania jednogarnkowe. Regionalne dania z kociołka noszą nazwę pieczonki, duszonki lub prażanki i przyrządza się je w kociołku z przykrywką przykręcaną śrubami, aby się nie wylały, gdyby kociołek się przewrócił. Kociołek wstawiamy bezpośrednio do ognia lub ustawiamy na trójnogu nad ogniskiem. Kociołek służy do przygotowywania tradycyjnych dań jednogarnkowych, które składają się z warzyw i mięsa, lub dań wegetariańskich.

Co zrobić w kociołku żeliwnym na ognisku?

Prostym daniem wegetariańskim z kociołka jest duszonka z fasolą. Wystarczy namoczyć fasolę na noc. Następnie do kociołka wrzucamy fasolę, różne warzywa i przyprawy. Całość zalewamy wodą. Wstawiamy do ogniska na trochę ponad godzinę. Danie to wymaga tłuszczu. Jeśli stosujemy przepisy na potrawy wegetariańskie, wybieramy olej roślinny.

Klasyczne dania z kociołka zawierają mięso. Pieczonki lub duszonki robimy w kociołku na nóżkach. Robiąc prażonki odkręcamy nóżki kociołka i wstawiamy go bezpośrednio w żar ogniska. Wtedy należy na dnie kociołka ułożyć skórę z boczku lub słoniny, tak aby danie się nie przypaliło. Innym sposobem zapobiegającym przypaleniu się zawartości, jest wyłożenie kociołka liśćmi kapusty, Które można potem wyrzucić. Następnie układamy warstwami warzywa i mięso. Dodajemy przyprawy, głównie sól i pieprz. Aby danie było bardziej tłuste i soczyste na wierzchu układamy kawałek masła. Jako mięsny dodatek możemy wybrać kiełbasę, boczek, żeberka, karkówka lub inne mięso.

Generalna zasada gotowania w kociołku polega na układaniu warstwowym. Aby jedzenie się nie przypaliło na dnie układamy skórę z boczku i liście kapusty. Niektórzy wybierają tylko liście kapusty, które można wyrzucić jeśli się przypalą. Następnie układamy mięso pokrojone jak na gulasz. Kolejno wkładamy marchewkę i ziemniaki. Na nich mogą się znaleźć miękkie warzywa. Nie szczędzimy przypraw, gdyż spłyną one na dno i nie ma niebezpieczeństwa przesolenia lub przedobrzenia z przyprawami. Dolewamy trochę wody i zakręcamy wieko kociołka. Potrawę gotujemy około godziny.

Ognisko należy do ulubionych imprez wyjazdowych i warto urozmaicić je pysznymi daniami nie tylko z grilla, lecz także gotowanymi bezpośrednio na ognisku.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto