Aperitif

aperitif

Aperitif - są to określone napoje alkoholowe, które serwuje się przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Zastanawiając się nad tym, co podać na aperitif, należy mieć na uwadze, że konkretne rodzaje alkoholu obowiązują w różnych krajach. Ponadto rodzaj serwowanego trunku jest uzależniony od rodzaju posiłku. Dlatego inne napoje alkoholowe serwujemy przed obiadem, a jeszcze inne przed kolacją. Dowiadując się, co to jest aperitif, powinniśmy mieć na uwadze, że jest to również sposób na to, aby rozluźnić nieco atmosferę przy wspólnym stole.

Aperitif - przepisy

Aperitif - popularne napoje alkoholowe na poprawę apetytu

Jeżeli chcemy ugościć swoją rodzinę lub przyjaciół wystawnym obiadem lub kolacją, to warto zadbać również o aperitif. Bardzo często wiemy w teorii, co to jest aperitif, ale tak naprawdę nie do końca znamy zasady, jakie alkohole przed obiadem lub kolacją są wskazane. Dlatego warto dowiedzieć się, co podać na aperitif dla pobudzenia apetytu, a także, jakie napoje alkoholowe będą pasować do konkretnych posiłków.

Aperitif - historia

Wiedząc już, że aperitif oznacza wypijanie niewielkiej ilości alkoholu przed posiłkiem. Taki zwyczaj wykorzystuje się nie tylko dla pobudzenia apetytu, ale również po to, aby rozluźnić atmosferę. Wypijany aperitif powoduje, że łatwiej jest rozmawiać przy stole, nawet jeżeli obiad lub kolacja są bardzo uroczysta i wręcz dystyngowana. Warto dodać, iż niektóre źródła podają, iż kultura wypijania aperitif narodziła się całkiem niedawno, ponieważ ok. 200 lat temu w Turynie. Czyli wtedy, kiedy alkohol stał się łatwiej dostępny dla mieszkańców Włoch.

Natomiast inne źródła wskazują, że jest to bardzo stary zwyczaj. Napoje alkoholowe, a dokładniej wina ziołowe wypijano przed posiłkami już w Starożytnym Rzymie. Również w średniowieczu popularne były bardzo ziołowe nalewki, dzięki którym nie tylko pobudzano apetyt, ale również poprawiano procesy trawienne. Natomiast aktualnie jest to bardzo mocno propagowany zwyczaj szczególnie na terenie Włoch i Francji.

Jakie alkohole podawać dla pobudzenia apetytu?

Wydawać by się mogło, iż wiedząc, co to jest aperitif, będziemy mogli serwować napoje alkoholowe przed posiłkami według swojego uznania. Natomiast tak naprawdę warto kierować się pewnymi zasadami. Przede wszystkim dla pobudzenia apetytu najlepiej sprawdzą się wytrawne trunki. Jednak nie jest to jedyny rodzaj trunków, które możemy serwować przed obiadem.

Świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju lekkie i orzeźwiające napoje alkoholowe. Szczególnie tutaj sprawdzą się wina musujące, szampany, czy też wermuty. Warto wybierać jednak takie trunki, które będą miały, chociaż lekki posmak goryczki. Dlatego wiemy doskonale, jakie alkohole się nie sprawdzą. Tutaj będziemy mieli do czynienia z ciężkimi i słodkimi nalewkami oraz winami.

Aperitif po polsku

Aperitif jest to kultura ściśle związana z południowo-zachodnimi krajami Europy. W Polsce przeplata się ten zwyczaj, jednak alkohole przed posiłkami nie są tak popularne. Warto jednak zastanowić się nad tym, jakie trunki dla pobudzenia apetytu możemy serwować po polsku. W naszym kraju popularne jest picie aperitifu na wódce.

Wybierając aperitif na wódce, możemy wybierać smakowe rodzaje tego alkoholu. Wystarczy zdecydować się na wódkę o smaku ziołowym lub anyżowym. Oczywiście takie trunki przed obiadem na wódce muszą mieć swoich zwolenników, ponieważ mamy do czynienia z mocniejszymi trunkami. Innym sposobem przygotowanie aperitifu na wódce, jest wymieszanie tego typu alkoholu z różnymi likierami. Na przykład tutaj doskonale sprawdzi się likier pomarańczowy.

Co podać na aperitif na bazie whisky?

Jeżeli już wiemy, co to jest aperitif na wódce, bardzo często pojawia się również pytanie odnośnie tego zwyczaju przygotowania alkoholu na bazie whisky. Wydawać by się mogło, że mając listę, jakie alkohole sprawdzą się przed posiłkami, zapominamy również o drinkach. Świetnie w takim przypadku sprawdzi się whisky, szczególnie wśród męskich koneserów trunków.

Przygotowując aperitif na bazie whisky, będziemy potrzebować:

  • 1 część Martini
  • 1 część pomarańczowego Campari
  • 1 część whisky
  • Kostki lodu
  • Kilka plasterków pomarańczy

Wszystkie rodzaje alkoholu łączymy ze sobą, a następnie rozlewamy do wcześniej przygotowanych szklanek, w których umieszczamy lód. Następnie dorzucamy do każdej szklanki z drinkiem z whisky kilka plasterków pomarańczy. Pojedynczymi plasterkami dekorujemy rant każdej szklanki.

Gdy nas będą interesować również inne drinki z whisky, które będziemy mogli serwować dla pobudzenia apetytu, to z pewnością sprawdzi się łączenie tego trunku z lekkimi wermutami, a także likierami z goryczką w smaku. W ten sposób popularne napoje alkoholowe będą nie tylko doskonale smakować, kiedy serwowana jest przystawka lub też przed obiadem. Ponadto zachowamy wyjątkowy smak ulubionej whisky, bez której nie wyobrażamy sobie naszego wystawnego posiłku.

Napoje alkoholowe, a przystawka

Gdy przygotowujemy wystawny obiad lub kolację, zazwyczaj główny posiłek poprzedza lekka, ale jednak bardzo smaczna przystawka. Mogą to być na przykład krewetka w smażonym cieście, lekka sałatka z koziego sera, buraka i rukoli, grzanki, faszerowane warzywa, jaja na twardo z farszem, a nawet paszteciki. Pojawia się zatem pytanie, jakie alkohole będą pasować najlepiej do tego typu przystawek.

Świetnie sprawdzą się tutaj przede wszystkim lekkie i orzeźwiające wina takie jak wermuty lub też wina typu muscat. Szczególnie taki aperitif sprawdzi się, kiedy przystawka składa się z różnego rodzaju serów, wędlin oraz owoców. Jeżeli przystawka jest nieco konkretniejsza w formie mini posiłku, to świetnie sprawdzą się dość popularne drinki takie jak gin z tonikiem, czy też Aperol na wódce.

Co podać na aperitif przed obiadem?

Kuchnia po polsku jest bardziej tradycyjna, dlatego w menu przystawka jest jeszcze często pomijana. Dlatego aperitif dla pobudzenia apetytu, serwowany jest przed głównym posiłkiem, czyli obiadem. Warto zatem dowiedzieć się, co podać na aperitif zapraszając swoich gości na obiad.

Niezwykle popularne rodzaje alkoholu, jakie są serwowane przed obiadem, to przede wszystkim orzeźwiające wermuty. Jednak, jeżeli chcemy zdecydować się na bardzo dobry trunek, to tutaj idealnie sprawdzi się szampan. Oczywiście nie powinno to być wino musujące, które zazwyczaj kupujemy na sylwestra. Najlepiej oczywiście sprawdzi się w tym przypadku wytrawny lub półwytrawny szampan. Cena tego alkoholu jest dużo wyższa, dlatego na pewno jest to świetny trunek na aperitif.

Co to jest aperitif - popularne alkohole w różnych krajach

Warto jeszcze zaznaczyć, iż dowiadując się, co to jest aperitif, w niektórych krajach takie pojęcie miesza się z określeniem przystawki. W takim razie alkohol przed głównym posiłkiem może być traktowany jako przystawka. Natomiast w innych kulturach lub czasami w menu możemy zobaczyć, iż za aperitif przyjmuje się drobne przekąski. Jednak, jeżeli rzeczywiście będziemy traktować popularne alkohole jako sposób na poprawienie apetytu przed posiłkiem, to możemy zobaczyć, jakie panują zwyczaje pod tym względem w innych krajach.

Zobaczmy, jakie alkohole są wypijane przed obiadem w poszczególnych krajach:

  • Włochy - tutaj bardzo popularny jest Aperol serwowane przed obiadem. Po polsku jest to raczej niskoprocentowy trunek, ponieważ Aperol zawiera dosłownie 11% alkoholu. Włosi nie zastanawiają się zbyt długo nad tym, co podać na aperitif, ponieważ właśnie ten rodzaj trunku sprawdza się wyśmienicie dzięki swojemu ziołowemu oraz pomarańczowemu posmakowi. Natomiast wielbiciele nieco mocniejszych trunków, z pewnością zdecydują się na Campari.
  • Grecja - będąc w tym kraju, zastanawiając się co podać na aperitif przed głównym posiłkiem, w praktycznie każdej restauracji, serwowane jest Ouzo. Po polsku jest to wysokoprocentowy alkohol na wódce o anyżowym posmaku. Jeżeli ktoś nie jest wielbicielem aż tak mocnego smaku, to może z powodzeniem Ouzo rozcieńczyć z wodą, a także dodać do alkoholu kostki lodu.
  • Wielka Brytania - w tym kraju aperitif nie jest już tak popularne. Jeżeli jednak interesuje nas to, jakie alkohole są podawane przed posiłkami, to na pewno wśród nich znajdzie się Sherry lub Madera. Co ciekawe Sherry to nic innego, niż hiszpańskie białe wino, które może zawierać w sobie nawet 22% alkoholu. Natomiast Madera jest słodkim lub wytrawnym winem portugalskim.
  • Hiszpania - jest to bardzo duży kraj, który również wykazuje bardzo duże zróżnicowanie pod względem regionów. Jest to efekt dość burzliwej hiszpańskiej historii, a także autonomii poszczególnych wspólnot. Oczywiście Hiszpanie doskonale wiedzą, co to jest aperitif, a także każdy region ma swoje ulubione trunki pod tym względem. Na przykład w Katalonii bardzo popularnym alkoholem podawanym przed posiłkiem jest Cava. Po polsku takie słowo oznacza piwnicę. Trunek ten jest musującym winem, który produkuje się przy wykorzystaniu metody szampańskiej.
  • Bułgaria - ostatnio jednym z popularniejszych kierunków turystycznych jest Bułgaria. W tym bałkańskim kraju w restauracjach jako aperitif serwowana jest głównie Rakija. Po polsku możemy przetłumaczyć, że jest to specjalnie przygotowywany bimber, który bazuje na różnych owocach, a nawet na płatkach róż. Dlatego Rakija może się różnić smakiem w zależności od regionu, w jakim jest ona serwowana.
  • Chorwacja - jest to jeden z najpopularniejszych kierunków naszych wakacyjnych wyjazdów. Dlatego chorwacki aperitif jest nam szczególnie bliski. W tej adriatyckiej kulturze możemy być częstowani przed posiłkami takimi trunkami jak Vinjak, który swoim smakiem oraz wyglądem przypomina wino. Natomiast w Dalmacji szczególną popularnością cieszy się Maraskino, czyli bezbarwny likier, który przygotowuje się na bazie migdałów.

Digestif - co to jest?

Skoro już wiemy, co to jest aperitif, na pewno ciekawym pojęciem okaże się również digestif. Jest to zdecydowanie rzadziej spotykane pojęcie, z którym możemy spotkać się podczas uroczystych obiadów lub kolacji. Digestif to nic innego, jak trunek podawany na sam koniec spotkania. Czyli serwuje się go po posiłku. W języku włoskim mówimy o tym trunku digestivo, czyli rodzaj alkoholu, który również ma zadanie wspomóc trawienie.

W różnych kulturach, a nawet po polsku zdecydowanie częściej posiłki kończymy mocną kawą. Bardzo często nie zdając sobie nawet sprawy z tego, iż jest to właśnie digestif. Jeżeli jednak chcemy postawić na napoje alkoholowe, to tutaj sięgamy już po wysokoprocentowe trunki. Do nich zalicza się wódka, whisky, koniak, a nawet różnego rodzaju nalewki. Ponadto, jeżeli cenimy sobie smak wina, to tutaj koniecznie sięgamy po wzmacniane trunki, które zawierają ok. 20% alkoholu. Digestif stanowi swoiste dopełnienie nie tylko smacznej uczty, ale również znakomitego spotkania.

Aperitif przed obiadem nie tylko po polsku, ale też w różnych krajach. Zobacz, co to jest aperitif, a także, jakie alkohole są popularne dla pobudzenia apetytu przed obiadem lub kolacją.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto