Tadżin
- Udko kurczaka ze skórą (800 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (250 g)
- Groszek zielony mrożony (200 g)
- Bakłażan - 1 średnia sztuka (300 g)
- Morele suszone (150 g)
- Rodzynki (100 g)
- Migdały (200 g)
- Masło - Pół kostki (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na tadżin krok po kroku
Mięso z kurczak dopraw solą i przyprawą marokańską, odstaw do lodówki na godzinę.
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
Obsmaż udka z kurczaka, wlej wodę i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.
Dodaj warzywa, suszone owoce i duś jeszcze 20 minut.
Posyp siekanymi migdałami oraz natką pietruszki.
Podawaj z dodatkiem kaszy kuskus lub pieczywem.
-
Gulasz
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz z indyka
-
Gulasz wieprzowy
-
Gulasz węgierski
-
Gulasz z szynki
-
Ragout
-
Gulasz z karkówki
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Gulasz drobiowy
-
Gulasz z kurczaka
-
Zupa strogonow
-
Gulasz ze schabu
-
Gulasz z dzika
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Strogonow z kurczaka
-
Carbonada
-
Gulasze
Więcej informacji na temat tadżin
Tadżin to nazwa dania oraz naczynia, w którym owe danie się przygotowuje. Naczynie wykonane jest z gliny, nie musi być szkliwione. Nie powinno się go myć detergentami, lecz samą wodą. Detergent niszczy naczynie, które może służyć do użytku przez wiele lat. Tadżin powstał do przygotowywania jedzenia na ogniu i nadal jest do tego używany. Aby korzystać z niego w domu musisz mieć dostęp do kuchenki gazowej lub grilla. Naczynie ma kształt stożka, dzięki czemu wilgoć powstała podczas gotowania nie ucieka. Gliniany garnek pozwala na przygotowywanie posiłków bez dodatku tłuszczu. Potrawy są zdrowe i zawierają wiele składników mineralnych. Gliniane naczynia pozwalają na zachowanie wilgoci w daniu. Jeśli chodzi o samo danie można je przygotowywać w wielu różnych wersjach. Wykorzystać można mięso wieprzowe, wołowe, kurczaka a także owoce morza. Do potrawy dodaje się także różne warzywa oraz często kaszę kuskus z dodatkami. Przepis na marokański tadżin jest dość prosty, nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, cebula, czosnek, daktyle, suszone morele, migdały, natka pietruszki, ras el hanout, sól, masło klarowane, bakłażan, marchew, groszek zielony.
Jak zrobić marokański Tadżin? Jeśli nie masz do dyspozycji specjalnego naczynia użyj garnka lub głębokiej patelni z pokrywką. Mięso z kurczak dopraw solą i przyprawą marokańską, odstaw do lodówki na godzinę. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Obsmaż udka z kurczaka, wlej wodę i duś przez 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj warzywa, suszone owoce i duś jeszcze 20 minut. Podawaj z dodatkiem kaszy kuskus lub pieczywem.
Podsumowując tradycyjny tadżin to danie ciężkie do odwzorowania w pełni. Potrzebujesz do tego specjalnego naczynia i ognia. Podobne danie możesz przygotować w domu w głębokiej patelni lub garnku. Danie jest aromatyczne i doskonałe na obiad lub wystawną kolację w gronie znajomych. Przyprawa ras el hanout to mieszanka ponad 30 różnych składników, możesz ją nabyć w sklepach z produktami bliskiego wschodu. Potrawa jest bardzo aromatyczna i możesz do niej użyć ulubionych składników.
Alergeny w tadżin
Lista alergenów dla tadżin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
W przepisie na tadżin nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ras el hanout
Wartości odżywcze tadżin
Tadżin to bardzo zdrowe danie. Zawiera białko zwierzęce oraz błonnik pokarmowy. Jest doskonałym źródłem składników mineralnych. Jest nisko kaloryczne dzięki sposobowi obróbki termicznej.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.