Tabulleh
- Kasza bulgur (50 g)
- Pomidor (170 g)
- Ogórek (90 g)
- Cebula (25 g)
- Mięta (10 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
Przepis na tabulleh krok po kroku
Kaszę bulgur zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem do momentu, aż napęcznieje.
W międzyczasie pokrój pomidora i ogórka w drobną kosteczkę, a cebulę drobno posiekaj.
Miętę i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Następnie przygotuj lekki sos do sałatki: do miseczki dodaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i/lub ulubione zioła.
Gotową kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi warzywami i ziołami.
Całość polej sosem i dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat tabulleh
Tabulleh to libańska sałatka pochodząca z krajów arabskich. Przepis na tabulleh jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga zbyt wiele czasu, a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Taki posiłek to najlepsza propozycja na śniadanie do pracy lub szkoły.
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania sałatki to: kaszę bulgur, natkę pietruszki, pomidora, ogórka, cebulę, miętę, oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i/lub ulubione zioła.
Jak zrobić tabulleh? Rozpocznij od przygotowania kaszy, na początku zalej ją wrzątkiem i odstaw pod przykryciem do momentu, aż napęcznieje. W międzyczasie pokrój pomidora i ogórka w drobną kosteczkę, a cebulę drobno posiekaj. Miętę i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Następnie przygotuj lekki sos do sałatki. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i/lub ulubione zioła np. zioła prowansalskie, bazylię suszoną. Gotową kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi warzywami i ziołami. Całość polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Kasza bulgur charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i jest spożywana już na całym świecie. W 100 gramach kaszy bulgur znajduje się 360 kcal, 12.5 g białka, 1.8 g tłuszczy, 69 g węglowodanów i 8 g błonnika pokarmowego. Zawiera wiele cennych witamin głównie z grupy B (niacynę, tiaminę, kwas pantotenowy) oraz składniki mineralne takie jak mangan, magnez lub fosfor. Kasza bulgur zawiera, również mnóstwo związków prozdrowotnych takich jak np. antyoksydanty i związki fenolowe. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego układu nerwowego oraz obniża ciśnienie krwi.
Tabulleh jest pyszny, dobry i najlepszy dla osób, które uwielbiają proste rozwiązania. Sałatka przygotowana jest głównie z natki pietruszki i kaszy bulgur, to właśnie te dwa składniki wpływają na delikatny smak i aromat dania.
Alergeny w tabulleh
Lista alergenów dla Tabulleh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
Wartości odżywcze tabulleh
Sałatkę można przechowywać w lodówce i zjeść w kolejnym dniu. Do sałatki można użyć czerwoną cebulę.
Energia i białka
(395g)
Węglowodany
(395g)
Tłuszcze
(395g)
Witaminy
(395g)
Składniki mineralne
(395g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.