Szyszki z płatkami czekoladowymi
- Herbatniki (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Czekolada mleczna (50 g)
- Krem czekoladowy typu nutella - 1 łyżka (45 g)
- Masło - w temperaturze pokojowej, miękkie (150 g)
- Mleko 2% - 4 łyżki - gorące (40 ml)
- Czekoladowe płatki śniadaniowe (muszelki) - do dekoracji (100 g)
- Cukier puder - do dekoracji (10 g)
Przepis na szyszki z płatkami czekoladowymi krok po kroku
Rozpuść czekoladę i lekko ostudź.
Herbatniki rozdrobnij w malakserze na piasek.
Do herbatników dodaj kakao, czekoladę, masło, nutellę i mleko.
Wymieszaj malakserem, a następnie przełóż do miski i zagnieć.
Odłóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie odrywaj równej wielkości kawałki i formuj ciasto, by miało kształt stożka (podstawa szersza, góra węższa).
Od szerszej części ciasta w górę wkładaj pojedynczo płatki - pionowo i tak, by ciastka przypominały wyglądem szyszki.
Odstaw szyszki do lodówki, by się schłodziły.
Przed podaniem posyp szyszki cukrem pudrem.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat szyszek z płatkami czekoladowymi
Na święta pasują idealnie – szyszki z płatkami czekoladowymi. Ten czekoladowy deser prezentuje się cudownie. Zobacz, jak zrobić szyszki z płatkami czekoladowymi. Przygotowanie przepisu na szyszki z płatkami czekoladowymi jest proste i szybkie. Dodatkowo jest to deser na zimno, bez użycia piekarnika. Jeżeli szukasz czegoś nowego na świąteczny stół, szyszki z płatkami czekoladowymi to coś, co musisz przygotować. Dzieci będą zachwycone, tak samo, jak i dorośli. Jak zrobisz szyszki z płatkami czekoladowymi, otrzymasz pyszny deser, zwłaszcza na Wigilię.
Szyszki z płatkami czekoladowymi to słodka przekąska, która najlepiej spisze się na święta. Czekoladowa masa z nutellą otoczona chrupiącymi płatkami czekoladowymi i dodatkowo całość oprószona cukrem pudrem daje niesamowity efekt smakowy i wizualny. Przepis na szyszki z płatkami czekoladowymi zawiera proste składniki, a wszystko robi się szybko i łatwo. Nie ma nawet opcji, żeby ktokolwiek był niezadowolony z tego słodkiego przysmaku. Chyba nie ma osoby, która by się im oparła.
Ten Wigilijny przysmak warto zrobić dzień wcześniej. Powinien się schłodzić i zrobić nieco bardziej zwarty. Ponadto część płatków lekko zmięknie i konsystencja będzie idealna. Jeśli lubisz proste desery bez użycia piekarnika, szyszki z płatkami czekoladowymi są bardzo dobrym wyborem. Dodatkowo możesz zaprosić dzieci do pomocy przy ozdabianiu szyszek. Na pewno chętnie pomogą dekorować ciasteczka.
Jak zrobić szyszki z płatkami czekoladowymi? Masło musi być miękkie. Wyjmij je więc wcześniej z lodówki. Na początku należy rozpuść czekoladę i ostudzić ją. Herbatniki rozdrobnij w malakserze na drobny piasek. Możesz też zrobić to blenderem. Dodaj wszystkie składniki: kakao, czekoladę, masło, nutellę i gorące mleko. Jeszcze chwilę mieszaj w malakserze i zagnieć ciasto w misce. Ciasto należy schłodzić, a następnie formować kształt stożków. Od dołu szyszka powinna być szersza. Płatki czekoladowe należy wkładać od dołu pionowo w górę. Finalnie, ciastka powinny przypominać szyszki. Na samym końcu należy wszystko schłodzić. Posyp przed podaniem cukrem pudrem i gotowe.
Przepis na szyszki z płatkami czekoladowymi dobrze jest przygotować na wszelkiego rodzaju imprezy, zwłaszcza takie z udziałem najmłodszych. W końcu dzieci uwielbiają płatki śniadaniowe, przede wszystkim te czekoladowe.
Niestety taki deser ma niewiele błonnika, a dodatkowo ma wysoki indeks glikemiczny. Jeżeli dbasz o swój jadłospis, zamiast pszennych herbatników, użyj herbatników z pełnego ziarna – będą tak samo dobre.
Alergeny w szyszkach z płatkami czekoladowymi
Lista alergenów dla szyszek z płatkami czekoladowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Czekolada mleczna
- krem czekoladowy typu nutella
- Masło
- Mleko 2%
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
W przepisie na szyszki z płatkami czekoladowymi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- czekoladowe płatki śniadaniowe (muszelki)
Wartości odżywcze szyszek z płatkami czekoladowymi
Przepis jest wysokokaloryczny. Jeżeli chcesz nieco obniżyć wartość kaloryczną, możesz wykorzystać produkty bez dodatku cukru.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.