Szyszki z mleka w proszku
- Masło (250 g)
- Cukier puder (200 g)
- Kakao 16% (proszek) (40 g)
- Ryż biały preparowany (250 g)
- Mleko w proszku (120 g)
Przepis na szyszki z mleka w proszku krok po kroku
Do rondelka dodajemy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Następnie dokładamy do niego cukier puder, kakao i wodę (120 ml). Składniki doprowadzamy do zagotowania, mieszając je raz na jakiś czas.
Gotową masę zestawiamy z palnika. Dodajemy do niej mleko w proszku oraz ryż preparowany. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Z masy formujemy małe kulki. Układamy je na talerzu. Po około 3 godzinach przekąska jest gotowa do spożycia.
-
Blok czekoladowy
-
Milky way
-
Sernik z mleka w proszku
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Wafle z mlekiem w proszku
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto z mlekiem w proszku
-
Piszinger
-
Ciasto minotaur
-
Blok czekoladowy z mleka w proszku
-
Masa z mleka w proszku
-
Ciasteczka z mlekiem w proszku
-
Tort pistacjowy
-
Blok czekoladowy z herbatnikami
-
Ciasto cappuccino z biszkoptami
-
Biały blok czekoladowy
-
Tanie ciasto z mlekiem w proszku
-
Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach
-
Ciasto z mlekiem w proszku
Więcej informacji na temat szyszek z mleka w proszku
Pyszne szyszki z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ryż preparowany w połączeniu z kakao i mlekiem w proszku jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczne ciastka zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzą się także w menu dla dzieci.
Jak zrobić szyszki z mleka w proszku? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku do rondelka dodajemy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Następnie dokładamy do niego cukier puder, kakao i wodę (120 ml). Składniki doprowadzamy do zagotowania, mieszając je raz na jakiś czas. Gotową masę zestawiamy z palnika. Dodajemy do niej mleko w proszku oraz ryż preparowany. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Z masy formujemy małe kulki. Układamy je na talerzu. Po około 3 godzinach przekąska jest gotowa do spożycia.
Sprawdzony przepis na szyszki z mleka w proszku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humoru, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.
Domowe szyszki z ryżu preparowanego odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na ciastka na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w szyszkach z mleka w proszku
Lista alergenów dla szyszek z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze szyszek z mleka w proszku
Deser posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
masło,
cukier,
kakao,
ryż,
mleko w proszku,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.