Szynka z szynkowara
- Szynka wieprzowa surowa (1500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
Przepis na szynkę z szynkowara krok po kroku
Szynkę natrzyj 1 łyżeczką papryki słodkiej, majeranku, soli i pieprzu. Pozostaw do marynowania na 24 godziny.
Do szynkowara dodaj liście laurowe i ziele angielskie i włóż kawałek mięsa.
Mięso w szynkowarze schowaj do lodówki na 24 godziny.
Do garnka wlej wodę na 3/4 wysokości szynkowara.
Wodę zagotuj i wstaw szynkowar.
Szynkę parz przez 3 godziny w temperaturze 75 stopni.
Ochłodź szynkowar i wstaw ponownie do lodówki na 24 godziny.
Wyciągnij szynkę.
-
Wędlina z szynkowara
-
Schab z szynkowara
-
Mielonka z szynkowara
-
Wędliny z szynkowara
-
Karkówka z szynkowara
-
Boczek z szynkowara
-
Łopatka z szynkowara
-
Golonka z szynkowara
-
Kiełbasa z szynkowara
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
-
Kurczak z szynkowara
-
Pasztet z szynkowara
-
Pierś z indyka z szynkowara
-
Salceson z szynkowara
-
Marynata do schabu z szynkowara
-
Wołowina z szynkowara
-
Filet z indyka z szynkowara
-
Dania z szynkowara
Więcej informacji na temat szynki z szynkowara
Szynka to wyrób garmażeryjny wykonany z mięsa wieprzowego, jednak z czasem do przygotowania szynki zaczęto wykorzystywać również inne mięsa. Pierwsze szynki wyrabiane były już w starożytności. Zarówno Egipcjanie, jak i Chińczycy czy Rzymianie wykorzystywali konserwową moc soli za pomocą, której utrwalali mięso. W tym celu wykorzystywano także suszenie. W miarę z rozwojem technik utrwalania żywności zaczęto wykorzystywać inne metody do przygotowywania wędlin, takie jak wędzenie, suszenie oraz gotowanie. Jednym ze sposobem przygotowywania szynek gotowanych jest wykonanie jej w szynkowarze.
Szynka z szynkowara to pyszna, gotowana wędlina, która idealnie sprawdzi się nie tylko na kanapki ale również do wielu przekąsek, przystawek i dań. Domowa wędlina jest zdrowsza niż przemysłowe wędliny. Pierwszym etapem przygotowania każdej szynki jest nadanie mięsu smaku i skruszenie jego struktury. Kawałek mięsa można marynować na sucho, nacierając go przyprawami i odstawiając oraz na mokro gdzie mięso moczy się przez kilka dni. Przepis na szynkę z szynkowara jest łatwy jednak czasochłonny. Szynkowar jest domowym urządzeniem do przygotowywania domowych, gotowanych wędlin. Składa się z naczynia, do którego wkłada się kawałek mięsa oraz specjalnej pokrywy, która szczelnie zamyka naczynie, może ona być także wyposażona w termometr, który jest bardzo przydatny w trakcie procesu gotowania. Pokrywa wyposażona jest też w płytkę dociskową i sprężynę, które mają za zadanie kompresację mięsa, dzięki czemu po wystudzeniu i wyjęciu jego struktura jest zwarta a szynka przy krojeniu nie rozpada się. Jak gotować szynkę w szynkowarze? Kawałek mięsa należy przełożyć do naczynia, które następnie wkłada się do garnka wypełnionego wodą. Teraz możesz rozpocząć proces gotowania. Jak zrobić szynkę w szynkowarze dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest szczegółowo wytłumaczony.
Z pysznej, domowej szynki z szynkowara przygotujesz nie tylko wyśmienite kanapki ale także fajne przystawki i przekąski, takie jak szynka w galarecie, koreczki, sałatki, wrapy, roladki czy deskę wędlin.
Alergeny w szynce z szynkowara
Lista alergenów dla szynki z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę z szynkowara
Wartości odżywcze szynki z szynkowara
Szynka z szynkowara to wyśmienita, domowa szynka, która jest wyśmienitym i zdrowym zamienikiem wędliny kupowanej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.