Szynka z piekarnika

Opublikowano: 20.02.2023 r., 20:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szynka z piekarnika podana na ciemnej podkładce.
Szynka z piekarnika
Szynka z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Koniecznie odwiedź naszą stronę i poznaj nasz przepis na domową wędlinę.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Marynowanie 90 min
366 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (1500 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, ręcznik papierowy, brytfanna

Przepis na szynkę z piekarnika krok po kroku

W garnku zagotuj około 3 litry wody i pozostaw ją do ostudzenia. Następnie dodaj do niej około 3 łyżki soli, 3 ząbki czosnku, 1 liść laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskie.

Do garnka z wodą i przyprawami włóż szynkę i odstaw ją w chłodne miejsce na około 2 dni (w tym czasie szynkę wyrabiaj i wygniataj, aby przyprawy dobrze wniknęły wewnątrz mięsa - zrób to około 4 razy).

Następnie szynkę wyciągnij z wody z przyprawami i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Mięso dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.

Szynkę przełóż do brytfanny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Mięso piecz przez 90 minut.

W czasie pieczenia mięso podlewaj szynkę bulionem po wierzchu (aby zbytnio nie przypaliła się).

Upieczoną szynkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na szynkę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat szynki z piekarnika

Szynka z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Warto podać ją z dodatkiem pieczywa pełnoziarnistego oraz ze świeżymi sezonowymi warzywami. Sprawdzony przepis na szynkę z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wędliny potrzebne będą następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa surowe, czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić szynkę z piekarnika? W garnku zagotuj około 3 litry wody i pozostaw ją do ostudzenia. Następnie dodaj do niej około 3 łyżki soli, 3 ząbki czosnku, 1 liść laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskie. Do garnka z wodą i przyprawami włóż szynkę i odstaw ją w chłodne miejsce na około 2 dni (w tym czasie szynkę wyrabiaj i wygniataj, aby przyprawy dobrze wniknęły wewnątrz mięsa - zrób to około 4 razy). Następnie szynkę wyciągnij z wody z przyprawami i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Mięso dopraw odrobiną soli oraz pieprzu. Szynkę przełóż do brytfanny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Mięso piecz przez 90 minut. W czasie pieczenia mięso podlewaj szynkę bulionem po wierzchu (aby zbytnio nie przypaliła się). Upieczoną szynkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Szynka jest mięsem, które w 100 g zawiera około 145 kcal. Szynka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Znajdziemy w niej także tłuszcz. Szynka wieprzowa jest źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu. Znajdziemy w niej także niektóre witaminy z grupy B, witaminę D oraz witaminę E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego.

Podsumowując: najlepsza pieczona szynka świetnie sprawdzi się jako składnik kanapek. Smaczna szynka jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Warto podać ją z dodatkiem świeżych warzyw.

Alergeny w szynce z piekarnika

Lista alergenów dla szynki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę z piekarnika

Wartości odżywcze szynki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Szynka z piekarnika to doskonała propozycja na dodatek do kanapek. Domowa wędlina nie zawiera konserwantów, dlatego warto przygotować ją w domu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
244.05
366.07
Białko (g)
17.29
25.94
Fenyloalanina (mg)
0.69
1.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.33
0.49
Węglowodany przyswajalne (g)
0.31
0.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
18.72
28.08
Tłuszcze nasycone (g)
8.43
12.64
Tłuszcze nienasycone (g)
10.29
15.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.30
12.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.99
2.99
Cholesterol (mg)
72.28
108.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.41
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
0.94
Witamina C (mg)
1.00
1.50
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.74
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.73
1.10
Ryboflawina (mg)
0.20
0.30
Niacyna (mg)
4.53
6.80
Foliany (µg (mcg))
6.96
10.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
46.70
70.05
Potas (mg)
315.85
473.78
Wapń (mg)
6.74
10.11
Fosfor (mg)
198.54
297.82
Magnez (mg)
20.05
30.07
Żelazo (mg)
0.86
1.29
Cynk (mg)
1.92
2.88
Miedź (mg)
0.07
0.11
Mangan (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki z piekarnika 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki z piekarnika

Koszt składników
117.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 19
112.50
Za 1500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
117.00