Szynka z piekarnika
- Szynka wieprzowa surowa (1500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na szynkę z piekarnika krok po kroku
W garnku zagotuj około 3 litry wody i pozostaw ją do ostudzenia. Następnie dodaj do niej około 3 łyżki soli, 3 ząbki czosnku, 1 liść laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskie.
Do garnka z wodą i przyprawami włóż szynkę i odstaw ją w chłodne miejsce na około 2 dni (w tym czasie szynkę wyrabiaj i wygniataj, aby przyprawy dobrze wniknęły wewnątrz mięsa - zrób to około 4 razy).
Następnie szynkę wyciągnij z wody z przyprawami i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Mięso dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.
Szynkę przełóż do brytfanny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Mięso piecz przez 90 minut.
W czasie pieczenia mięso podlewaj szynkę bulionem po wierzchu (aby zbytnio nie przypaliła się).
Upieczoną szynkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat szynki z piekarnika
Szynka z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Warto podać ją z dodatkiem pieczywa pełnoziarnistego oraz ze świeżymi sezonowymi warzywami. Sprawdzony przepis na szynkę z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wędliny potrzebne będą następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa surowe, czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić szynkę z piekarnika? W garnku zagotuj około 3 litry wody i pozostaw ją do ostudzenia. Następnie dodaj do niej około 3 łyżki soli, 3 ząbki czosnku, 1 liść laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskie. Do garnka z wodą i przyprawami włóż szynkę i odstaw ją w chłodne miejsce na około 2 dni (w tym czasie szynkę wyrabiaj i wygniataj, aby przyprawy dobrze wniknęły wewnątrz mięsa - zrób to około 4 razy). Następnie szynkę wyciągnij z wody z przyprawami i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Mięso dopraw odrobiną soli oraz pieprzu. Szynkę przełóż do brytfanny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Mięso piecz przez 90 minut. W czasie pieczenia mięso podlewaj szynkę bulionem po wierzchu (aby zbytnio nie przypaliła się). Upieczoną szynkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Szynka jest mięsem, które w 100 g zawiera około 145 kcal. Szynka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Znajdziemy w niej także tłuszcz. Szynka wieprzowa jest źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu. Znajdziemy w niej także niektóre witaminy z grupy B, witaminę D oraz witaminę E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego.
Podsumowując: najlepsza pieczona szynka świetnie sprawdzi się jako składnik kanapek. Smaczna szynka jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Warto podać ją z dodatkiem świeżych warzyw.
Alergeny w szynce z piekarnika
Lista alergenów dla szynki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę z piekarnika
Wartości odżywcze szynki z piekarnika
Szynka z piekarnika to doskonała propozycja na dodatek do kanapek. Domowa wędlina nie zawiera konserwantów, dlatego warto przygotować ją w domu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.