Szynka wieprzowa pieczona w rękawie
- Szynka wieprzowa surowa (700 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Sok z cytryny (15 ml)
Przepis na szynkę wieprzową pieczoną w rękawie krok po kroku
W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny. Dodaj przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę papryki i ziół, a także pół łyżeczki czosnku. Dokładnie wymieszaj.
Mięso umieść w marynacie. Natrzyj szynkę dokładnie i marynuj co najmniej przez 2 godziny, a najlepiej całą noc, w lodówce.
Mięso przełóż do woreczka i zamknij. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika.
Mięso piecz 60 minut w 180 st. C.
Pod koniec możesz rozerwać woreczek, by szynka przyrumieniła się.
Więcej informacji na temat szynki wieprzowej pieczonej w rękawie
Szynka wieprzowa pieczona w rękawie to doskonały pomysł na smaczny dodatek zarówno do kanapek, jak i obiadu dla całej rodziny. Jest smaczna i niezwykle aromatyczna.
Przepis na szynkę wieprzową pieczoną w rękawie to doskonały pomysł na pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad, czy kolację. Dowiesz się z niego, jak się robi szynkę wieprzową w rękawie, by była bardzo delikatna, ale również lepsza dla zdrowia. To pyszna opcja również na wędlinę do kanapek. Jeśli kochasz szynkę, jednak nie chcesz korzystać z opcji sklepowej, koniecznie sięgnij do tego prostego przepisu. Szynkę najlepiej podawać z dodatkiem sosu, gdyż jest to mięso dość suche i delikatne. Warto też pamiętać, by nie piec mięsa zbyt długo w wysokiej temperaturze. Lepiej nieco ją obniżyć, by mięso było delikatne. Szynka jest kawałkiem mięsa, które zwykle jest dość chudy, jednak nie tak jak np. schab. Nie kojarzy się z mięsem zdrowym, głównie przez dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Faktycznie, nie powinna gościć w menu zbyt często, gdyż ma to negatywny wpływ na układ krwionośny. Jednak z drugiej strony jest też dobrym źródłem np. żelaza.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szynkę wieprzową pieczoną w rękawie, by była smaczna i dobra nawet dla początkujących, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.
Alergeny w szynce wieprzowej pieczonej w rękawie
Lista alergenów dla szynki wieprzowej pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę wieprzową pieczoną w rękawie
Wartości odżywcze szynki wieprzowej pieczonej w rękawie
To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.