Szynka w słoiku

Opublikowano: 25.09.2022 r., 12:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa konserwa mięsna w słoiku
Szynka w słoiku
Szynka w słoiku to idealny sposób na dłuższe przechowywanie żywności. Wypróbuj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się sam jakie to proste.
Przygotowanie 60 min
Pasteryzacja 20 min
601 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (1500 g)
  • Sól peklująca - 2 łyżki (20 g)
  • Żelatyna - 2 łyżeczki (10 g)
  • Sól - 1 szczypta (1 g)
  • Czosnek niedźwiedzi świeży - 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, cząber
Sprzęt kuchenny
miska, słoik 400 g, lodówka

Przepis na szynkę w słoiku krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.

Mięso dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj przyprawy i sól peklującą, wymieszaj wszystko i odstaw do lodówki na 24 h.

Zmiel mięso, przełóż całość do słoików. W tym czasie przygotuj żelatynę w wodzie.

Zalej mięso w słoikach wodą z żelatyną i szczelnie zamknij.

Pasteryzuj słoiki 3-krotnie przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na szynkę w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat szynki w słoiku

Tradycyjna szynka w słoiku to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w dowolne mięso, ja tym razem skorzystałam z szynki wieprzowej, dodatkowo żelatyna, sól peklująca i przyprawy takie jak pieprz, majeranek, tymianek. Jeśli chcesz postawić na dodatkowe przyprawy, śmiało. Dzięki temu Twoja wędlina będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Zatem, jak zrobić szynka w słoiku?

W pierwszej kolejności mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku, dodaj sól peklującą i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

W tym czasie w szklance wody przygotuj żelatynę.

Zmiel mięso, przełóż całość do słoików. Zalej mięso w słoikach wodą z żelatyną i szczelnie zamknij. Pasteryzuj słoiki 3-krotnie przez 20 minut. Po trzykrotnej pasteryzacji możesz przechowywać mięso nawet do pół roku.

Moja pyszna w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu szynka powstaje tak naprawdę z jednego składnika, czyli z mięsa, które jest źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Dostarczy nam ono do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Jeśli chcesz, aby nasza domowa, smaczna szynka była nieco bardziej delikatna i lekkostrawna wykorzystaj z mięsa z piersi z kurczaka.

Skoro już znasz mój przepis na szynkę w słoiku, koniecznie wykorzystaj go w domu. Będzie to dobry pomysł na obkład do chleba.

Dzięki samodzielnemu przygotowaniu takiego dodatku masz pewność, że Twoje posiłki są wolne do barwników i konserwantów, które teraz coraz częściej goszczą w naszej żywności. Dbając o swoje zdrowie, zadbaj o to, aby Twoje pożywienie było wolne od tych syntetycznych składników. Nasza domowa, pyszna szynka wieprzowa będzie idealnie smakować na świeżym, chrupkim pieczywie. Zadbaj, aby było ono na zakwasie o jak największym udziale mąki pełnoziarnistej.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w szynce w słoiku

Lista alergenów dla szynki w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na szynkę w słoiku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czosnek niedźwiedzi świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze szynki w słoiku

na 100g gotowej potrawy

Szynkę możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
240.66
601.64
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Białko (g)
17.49
43.73
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.68
1.71
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
18.40
45.99
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
8.28
20.71
Tłuszcze nienasycone (g)
10.11
25.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.16
20.39
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.96
4.89
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.06
177.64
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
0.97
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
1.53
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.68
1.70
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.22
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.72
1.80
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.45
11.12
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.01
17.52
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
575.77
1439.42
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Potas (mg)
306.83
767.08
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.55
13.88
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
193.96
484.90
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.62
49.06
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
2.10
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.88
4.70
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki w słoiku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki w słoiku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 19
112.50
Za 1500 g
Sól peklująca
20 g
2 łyżki
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Żelatyna
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Sól
1 g
1 szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Czosnek niedźwiedzi świeży
10 g
1 łyżeczka