Przepis na szynkę pieczoną krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, rękaw do pieczenia

Szynkę natrzyj oliwą z przyprawami (2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka papryki, 3 posiekane ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki imbiru mielonego), przykryj i wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia przełóż szynkę, razem z przyprawami, do rękawa do pieczenia i zawiąż go z 2 stron.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Piecz przez godzinę w 180 C.

15 minut przed końcem pieczenia, rozetnij rękaw wzdłuż, na środku i rozchyl.

Upieczoną szynkę możesz wykorzystać jako wędlinę do kanapek lub pokroić w grubsze plastry i podawać na obiad.

Szynka pieczona z odkrojonymi plasterkami, które leżą na drewnianej desce. Obok mięsa znajdują się zielone oliwki, pomidorki koktajlowe i kiszony ogórek.
Szynka pieczona
Koszt przygotowania dania
75.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
251 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
12

Szynka pieczona - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szynce pieczonej

Szynka pieczona w rękawie wychodzi soczysta i krucha. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Dzięki temu uzyskujesz domową wędlinę, doprawioną tak jak lubisz. Potrzebujesz jedynie szynkę wieprzową w całości, przyprawy, oliwę i rękaw do pieczenia.

Jak zrobić szynkę w piekarniku?

Odpowiedź brzmi bardzo łatwo, lecz przygotowanie mięsa wymaga trochę czasu. Najlepiej szynkę natrzeć oliwą i przyprawami i zostawić, przykrytą, aby nie obsychała, na noc w lodówce. Dzięki temu mięso przejdzie smakiem i aromatem przypraw. Ja do szynki dodaje posiekany czosnek, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, ale można też przygotować szynkę z suszonymi owocami, np. morelami i śliwkami, lub z wędzoną papryką. Możesz dowolnie modyfikować ten przepis na pieczoną szynkę, żeby pasowała ona do Twojego gustu. Jeżeli nie lubisz jakiejś przyprawy, np. czosnku, to możesz go pominąć. Sklepowe wędliny często nie mają wyszczególnionych przypraw, które zostały użyte, przez co, jeżeli źle tolerujesz np. czosnek, to często nie wiesz jaką wędlinę możesz wybrać. Jednym z dużych plusów samodzielnie przygotowywanych wędlin, jest to, że wiesz, co w nich jest.

Po nocy spędzonej w przyprawach przekładamy szynkę do rękawa, razem z przyprawami i pieczemy. Mimo że pieczenie szynki w piekarniku, ciężko zepsuć, to i tak często pojawiają się pytania, jak upiec taką szynkę. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Szynkę w rękawie wkładamy do blaszki, aby nie wybrudzić piekarnika, jeżeli wycieknie trochę soku z mięsa. Rękaw przed pieczeniem dobrze zawiązujemy z obu stron — zwykle do rękawa do pieczenia dołączone są zaciski lub tasiemki, którymi można go wygodnie związać. Tak przygotowaną szynkę pieczemy około godziny na kilogram mięsa, dlatego ostateczny czas pieczenia musisz samodzielnie dobrać do wielkości szynki. Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia należy rozciąć (na środku, wzdłuż) i rozchylić rękaw, aby szynka mogła się zarumienić z wierzchu. W ten sposób uzyskujemy soczyste i aromatyczne mięso z przypieczonym wierzchem.

Wartości odżywcze szynki pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
17.23 g
17.23 g
Fenyloalanina
0.68 mg
0.68 mg

Węglowodany w szynce pieczonej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
19.70 g
19.70 g
Tłuszcze nasycone
8.59 g
8.59 g
Tłuszcze nienasycone
11.11 g
11.11 g
Tłuszcze jednonasycone
9.02 g
9.02 g
Tłuszcze wielonasycone
2.09 g
2.09 g
Cholesterol
72.28 mg
72.28 mg

Witaminy w przepisie na szynkę pieczoną

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.40 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.62 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina C
0.69 mg
0.69 mg
Witamina D
0.50 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.73 mg
0.73 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Niacyna
4.52 mg
4.52 mg
Foliany
6.93 µg (mcg)
6.93 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szynkę pieczoną

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
46.55 mg
46.55 mg
Potas
311.89 mg
311.89 mg
Wapń
4.96 mg
4.96 mg
Fosfor
197.03 mg
197.03 mg
Magnez
19.80 mg
19.80 mg
Żelazo
0.85 mg
0.85 mg
Cynk
1.91 mg
1.91 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Mangan
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki pieczonej 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szynce pieczonej

Lista alergenów dla szynki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę pieczoną

Cena przygotowania szynki pieczonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
10 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
98.00
Jak oceniasz przepis na szynkę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób