Szynka pieczona w sosie
- Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
- Cebula (200 g)
- Bulion warzywny (200 ml)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na szynka pieczona w sosie krok po kroku
Cebulę pokrój w pióra. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
Szynkę pokrój w plastry dopraw i obsmaż na oleju z dwóch stron.
Cebulę ułóż na spód naczynia żaroodpornego, na niej ułóż plastry szynki.
Całość zalej bulionem i piecz w temperaturze 170 stopni przez 90 minut.
Gotową szynkę wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat szynki pieczonej w sosie
Szynka pieczona w sosie to doskonałe danie obiadowe. Szynka w sosie własnym jest smaczna i aromatyczna. Przepis na szynkę pieczoną w sosie jest prosty do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa, cebula, olej, bulion warzywny, przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy).
Jak przygotować szynkę pieczoną w sosie? Szynkę pokrój w plastry. Oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na 30 minut. W między czasie pokrój cebulę w pióra. Zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Następnie smaż plastry szynki z obu stron. Cebulę przełóż na spód naczynia żaroodpornego, na cebuli ułóż plastry szynki. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 90 minut.
Szynka wieprzowa jest chudym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera małe ilości cholesterolu, nie musisz się więc obawiać o jego poziom spożywając ten rodzaj mięsa. Zawiera również łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko zwierzęce. Zawiera spore ilości żelaza i witamin z grupy B. Jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu a jego niedobór może prowadzić nawet do problemów z wystąpieniem insulino oporności. Pamiętaj aby przy zakupie mięsa zwracać uwagę na jego świeżość oraz jakość. Cebula jest źródłem witaminy C, która odpowiada ze wzmacnianie naszej odporności, jest przeciwutleniaczem oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Podsumowując pieczeń z szynki wieprzowej to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna szynka z sosem dobrze pasuje podana z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Takie dodatki sprawią, że danie będzie nie tylko pyszne ale i bardzo zdrowe. Pomysł na szynkę będzie również pasował na spotkanie z przyjaciółmi.
Alergeny w szynce pieczonej w sosie
Lista alergenów dla szynki pieczonej w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze szynki pieczonej w sosie
Szynka wieprzowa jest stosunkowo chudym mięsem wieprzowym. Pieczona w sosie to idealna propozycja na lekki obiad. Danie jest niskokaloryczne, możesz więc włączać je na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.