Szynka pieczona w rękawie
- Szynka wieprzowa surowa (1200 g)
- Ocet winny (20 ml)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
Przepis na szynka pieczona w rękawie krok po kroku
W misce przygotuj marynatę do mięsa. Wlej oliwę z oliwek i ocet winny, dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, 5 łyżek sosu sojowego, po łyżeczce reszty przypraw. Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
Mięso umieść w marynacie. Natrzyj szynkę dokładnie i wstaw do lodówki na całą noc.
Szynkę umieść w rękawie do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 120 minut.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Boczek pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Karczek pieczony w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat szynki pieczonej w rękawie
Szynka pieczone w rękawie to doskonała propozycja na pyszny obiad. Soczysta szynka sprawdzi się idealnie również jako pieczeń na kanapki. Przepis na szynkę pieczoną w rękawie jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa kulka, oliwa z oliwek, ocet winny oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy, czosnek, sos z cytryny).
Jak upiec szynkę w rękawie? Szynkę należy zamarynować, najlepiej dzień wcześniej, wtedy wszystkie przyprawy zdążą się wgryźć w mięso. Marynatę przygotuj dodając suche przyprawy, sok z cytryny, ocet winny, oliwę z oliwek oraz pokrojony czosnek i wymieszaj wszystko dokładnie. Natrzyj marynatą szynkę i odstaw do lodówki. Tak zamarynowaną szynkę włóż do rękawa i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 120 minut. To ile czasu piec szynkę zależy od jej wielkości, należy przyjąć że na każdy kilogram mięsa przypada 70 minut pieczenia.
Szynka wieprzowa jest chudym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera małe ilości cholesterolu, nie musisz się więc obawiać o jego poziom spożywając ten rodzaj mięsa. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu a jego niedobór może prowadzić nawet do wystąpienia cukrzycy typu 2. Wybierając szynkę wybierz tak zwaną szynkę kulkę jest ona nieco droższa, lecz jest mniejsza i zawiera mniej powięzi i tłuszczu niż duży kawałek szynki. Wybieraj zawsze mięso z hodowli bez antybiotyków.
Podsumowując smaczna szynka pieczona w rękawie idealnie pasuje na obiad. Szynkę przygotowaną w piekarniku możesz także podawać na zimno jako pieczeń na kanapki. Pyszna szynka zachwyci wszystkich wymagających gości, dlatego możesz podać mięso na wystawnej kolacji dla znajomych.
Alergeny w szynce pieczonej w rękawie
Lista alergenów dla szynki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze szynki pieczonej w rękawie
Szynka pieczona w rękawie jest przygotowywana bez dodatku tłuszczu. Staje się dzięki temu łatwo strawna. Mięso przygotowane w piekarniku jest soczyste i miękkie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.