Szynka pieczona
- Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (10 ml)
Przepis na szynkę pieczoną krok po kroku
Szynkę natrzyj oliwą z przyprawami (2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka papryki, 3 posiekane ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki imbiru mielonego), przykryj i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia przełóż szynkę, razem z przyprawami, do rękawa do pieczenia i zawiąż go z 2 stron.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Piecz przez godzinę w 180 C.
15 minut przed końcem pieczenia, rozetnij rękaw wzdłuż, na środku i rozchyl.
Upieczoną szynkę możesz wykorzystać jako wędlinę do kanapek lub pokroić w grubsze plastry i podawać na obiad.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Sałatka z porem
-
Roladki z tortilli
-
Tosty francuskie
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Cordon bleu
-
Gulasz z szynki
-
Omlet na słono
-
Sałatka z ryżem i szynką
-
Omlet z szynką
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Bitki w sosie
-
Sałatka z szynką
-
Szynka w galarecie
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Placek cygański
-
Pizza hawajska
-
Sałatka z szynki konserwowej
-
Dania z szynki
Więcej informacji na temat szynki pieczonej
Szynka pieczona w rękawie wychodzi soczysta i krucha. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Dzięki temu uzyskujesz domową wędlinę, doprawioną tak jak lubisz. Potrzebujesz jedynie szynkę wieprzową w całości, przyprawy, oliwę i rękaw do pieczenia.
Jak zrobić szynkę w piekarniku?
Odpowiedź brzmi bardzo łatwo, lecz przygotowanie mięsa wymaga trochę czasu. Najlepiej szynkę natrzeć oliwą i przyprawami i zostawić, przykrytą, aby nie obsychała, na noc w lodówce. Dzięki temu mięso przejdzie smakiem i aromatem przypraw. Ja do szynki dodaje posiekany czosnek, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, ale można też przygotować szynkę z suszonymi owocami, np. morelami i śliwkami, lub z wędzoną papryką. Możesz dowolnie modyfikować ten przepis na pieczoną szynkę, żeby pasowała ona do Twojego gustu. Jeżeli nie lubisz jakiejś przyprawy, np. czosnku, to możesz go pominąć. Sklepowe wędliny często nie mają wyszczególnionych przypraw, które zostały użyte, przez co, jeżeli źle tolerujesz np. czosnek, to często nie wiesz jaką wędlinę możesz wybrać. Jednym z dużych plusów samodzielnie przygotowywanych wędlin, jest to, że wiesz, co w nich jest.
Po nocy spędzonej w przyprawach przekładamy szynkę do rękawa, razem z przyprawami i pieczemy. Mimo że pieczenie szynki w piekarniku, ciężko zepsuć, to i tak często pojawiają się pytania, jak upiec taką szynkę. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Szynkę w rękawie wkładamy do blaszki, aby nie wybrudzić piekarnika, jeżeli wycieknie trochę soku z mięsa. Rękaw przed pieczeniem dobrze zawiązujemy z obu stron — zwykle do rękawa do pieczenia dołączone są zaciski lub tasiemki, którymi można go wygodnie związać. Tak przygotowaną szynkę pieczemy około godziny na kilogram mięsa, dlatego ostateczny czas pieczenia musisz samodzielnie dobrać do wielkości szynki. Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia należy rozciąć (na środku, wzdłuż) i rozchylić rękaw, aby szynka mogła się zarumienić z wierzchu. W ten sposób uzyskujemy soczyste i aromatyczne mięso z przypieczonym wierzchem.
Alergeny w szynce pieczonej
Lista alergenów dla szynki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę pieczoną
Wartości odżywcze szynki pieczonej
Szynka pieczona jest bezglutenowe oraz ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.