Szynka gotowana

Opublikowano: 19.04.2022 r., 14:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szynka gotowana
Szynka gotowana
Domowa szynka gotowana to najlepszy dodatek do pieczywa lub danie obiadowe. Poznaj mój szybki i prosty przepis, sam przekonaj się jakie to łatwe.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 60 min
221 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
  • Sól (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, cząber, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na szynkę gotowaną krok po kroku

Szynkę owiń w sznurek lub w siatkę do wędlin.

Do garnka wlej wodę (1,5 l), wsyp sól i zagotuj.

Ściągnij wywar z ognia i włóż szynkę, cała powinna znaleźć się pod wodą.

Dodaj zioła i przyprawy, zagotuj całość do wrzenia i gotuj 15 minut.

Odstaw szynkę w wywarze do ostygnięcia.

Ponownie zagotuj wywar z mięsem i odstaw do całkowitego ostygnięcia w wywarze.

Jak oceniasz przepis na szynkę gotowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat szynki gotowanej

Domowa szynka gotowana w domu to najlepszy sposób na własnoręcznie robioną wędlinę wolną od konserwantów i zbędnych dodatków do żywności.

Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne i wymagające, musisz uzbroić się tylko w odrobinę cierpliwości. Taka domowa szynka może posłużyć Ci jako danie obiadowe lub domowa wędlina.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko duży kawałek szynki najlepiej wieprzowej, dużo wyrazistych przypraw i sznurek do związania kawałka mięsa.

Zatem, jak zrobić szynkę gotowaną w przyprawach?

W pierwszej kolejności owiń szynkę w sznurek lub włóż do specjalnej siatki do wędlin.

Następnie do garnka wlej sporą ilość wody, powinno to być około 1,5-2 litra wody i zacznij podgrzewać, wsyp sól i zagotuj wodę do momentu rozpuszczenia soli.

Wrzuć przyprawy, postaw na wyraziste liście laurowe i ziele angielskie, majeranek i cząber.

Do tak przygotowanego wywaru włóż szynkę i gotuj przez około 15 minut. Następnie odstaw szynkę do ostygnięcia w wywarze. Gdy mięso ostygnie, powtórz czynność i ponownie zagotuj wywar z mięsem przez około 10 minut. Odstaw mięso do wystygnięcia, po tym czasie szynka będzie dobra do spożycia i pyszna w smaku, wystarczy, że ją pokroisz.

Jeśli chcesz, aby mięso było bardzo kruche, delikatne i rozpadało się podczas przygotowywania, musisz gotować je znacznie dłużej.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na szynkę gotowaną, teraz wystarczy, że ją pokroisz w plasterki i przygotujesz kanapki. Pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości chleb najlepiej na zakwasie z ziaren żyta lub owsa. Będzie to najlepsza wędlina, jaką możesz przygotować dla swoich bliskich. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twoja, domowa wędlina będzie wolna od barwinków i konserwantów. Niestety bardzo często kupne produkty, w tym wędliny charakteryzują się długim i skomplikowanym składem oraz dodatkiem substancji wspomagających, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Gotowaną szynkę wieprzową możesz podawać nie tylko do chleba, ale też w całym kawałku na rodzinne przyjęcie, na pewno zrobi one wrażenie na wszystkich przybyłych gościach. Wystarczy, że położysz ją pięknie wyeksponowaną na drewnianej desce z dodatkiem chrzanu i musztardy. Każdy smakosz na pewno doceni Twoje starania.

Alergeny w szynce gotowanej

Lista alergenów dla szynki gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na szynkę gotowaną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze szynki gotowanej

na 100g gotowej potrawy

Domowa, gotowana szynka będzie dużo lepszym i zdrowszym rozwiązaniem niż kupna wersja. Te bardzo często nie mają naturalnego składu, a w nim możemy znaleźć nawet ślady glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
221.74
221.74
Białko (g)
15.69
15.69
Fenyloalanina (mg)
0.63
0.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.45
0.45
Węglowodany przyswajalne (g)
0.42
0.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.96
16.96
Tłuszcze nasycone (g)
7.64
7.64
Tłuszcze nienasycone (g)
9.32
9.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.52
7.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
1.81
Cholesterol (mg)
65.47
65.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.38
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.57
Witamina C (mg)
1.05
1.05
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.45
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.67
0.67
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Niacyna (mg)
4.11
4.11
Foliany (µg (mcg))
6.32
6.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
3522.20
3522.20
Potas (mg)
288.62
288.62
Wapń (mg)
9.07
9.07
Fosfor (mg)
180.53
180.53
Magnez (mg)
18.36
18.36
Żelazo (mg)
0.81
0.81
Cynk (mg)
1.76
1.76
Miedź (mg)
0.07
0.07
Mangan (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki gotowanej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki gotowanej

Koszt składników
82.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Sól
100 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
82.00