Przepis na szynkę gotowaną w majonezie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Szynkę natrzyj solą, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Odłóż do lodówki na 12 godzin.

Do garnka wlej wodę i dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę soli, pieprz w ziarnach i majonez.

Wymieszaj dokładnie i umieść w zalewie szynkę.

Gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut.

Po tym czasie zdejmij z ognia i wystudź mięso wraz z zalewą.

Umieść szynkę w lodówce na 12 godzin.

Następnego dnia gotuj szynkę przez kolejne 50 minut.

Mięso wyjmij z zalewy i schłodź w lodówce.

Szynkę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Szynka gotowana w majonezie podana na ciemnej deseczce.
Szynka gotowana w majonezie
Koszt przygotowania dania
91.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Szynka gotowana w majonezie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szynce gotowanej w majonezie

Szynka gotowana w majonezie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na domową wędlinę sprawdzi się doskonale podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Domowa wędlina jest znacznie zdrowsza i tańsza niż sklepowe wyroby. Przepis na szynkę gotowaną w majonezie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wędliny potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szynka, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarno, czosnek, majeranek, majonez.

Jak zrobić szynkę gotowaną w majonezie? Szynkę natrzyj solą, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odłóż do lodówki na 12 godzin. Do garnka wlej wodę i dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach i majonez. Wymieszaj dokładnie i umieść w zalewie szynkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i wystudź mięso wraz z zalewą. Umieść szynkę w lodówce na 12 godzin. Następnego dnia gotuj szynkę przez kolejne 50 minut. Mięso wyjmujemy z zalewy i schładzamy w lodówce. Szynkę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Szynka wieprzowa jest chudym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera małe ilości cholesterolu, nie musisz się więc obawiać, o jego poziom spożywając ten rodzaj mięsa. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu.

Podsumowując: sprawdzony przepis na wędlinę będzie idealnym dodatkiem do pysznego śniadania. Domowa szynka jest prosta do zrobienia i nie wymaga dużo zachodu. Sprawdzony przepis na dodatek do kanapek można przygotować także z dodatkiem innych ulubionych przypraw. Łatwe szynka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze szynki gotowanej w majonezie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
278.46 kcal
334.15 kcal
Białko
16.14 g
19.36 g
Fenyloalanina
0.64 mg
0.77 mg

Węglowodany w szynce gotowanej w majonezie

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
0.04 g
0.05 g
Węglowodany przyswajalne
0.04 g
0.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.04 g
0.04 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
23.20 g
27.84 g
Tłuszcze nasycone
8.88 g
10.66 g
Tłuszcze nienasycone
14.32 g
17.19 g
Tłuszcze jednonasycone
9.03 g
10.84 g
Tłuszcze wielonasycone
5.29 g
6.35 g
Cholesterol
70.62 mg
84.74 mg

Witaminy w przepisie na szynkę gotowaną w majonezie

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
1.23 µg (mcg)
1.48 µg (mcg)
Witamina B6
0.37 mg
0.44 mg
Witamina B12
0.59 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Witamina C
0.65 mg
0.78 mg
Witamina D
0.48 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Retinol
1.15 µg (mcg)
1.38 µg (mcg)
Tiamina
0.68 mg
0.82 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.22 mg
Niacyna
4.22 mg
5.06 mg
Foliany
6.85 µg (mcg)
8.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szynkę gotowaną w majonezie

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
92.23 mg
110.68 mg
Potas
292.31 mg
350.77 mg
Wapń
5.23 mg
6.28 mg
Fosfor
185.31 mg
222.37 mg
Magnez
18.54 mg
22.25 mg
Żelazo
0.80 mg
0.96 mg
Cynk
1.79 mg
2.15 mg
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Mangan
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki gotowanej w majonezie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szynce gotowanej w majonezie

Lista alergenów dla szynki gotowanej w majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania szynki gotowanej w majonezie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1200 g
6.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 15
90.00
Za 1200 g
Majonez
100 g
5 łyżek stołowych
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Koszt składników
94.00
Jak oceniasz przepis na szynkę gotowaną w majonezie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób