Szynka gotowana w majonezie
- Szynka wieprzowa surowa (1200 g)
- Majonez - 5 łyżek stołowych (100 g)
Przepis na szynkę gotowaną w majonezie krok po kroku
Szynkę natrzyj solą, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Odłóż do lodówki na 12 godzin.
Do garnka wlej wodę i dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę soli, pieprz w ziarnach i majonez.
Wymieszaj dokładnie i umieść w zalewie szynkę.
Gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut.
Po tym czasie zdejmij z ognia i wystudź mięso wraz z zalewą.
Umieść szynkę w lodówce na 12 godzin.
Następnego dnia gotuj szynkę przez kolejne 50 minut.
Mięso wyjmij z zalewy i schłodź w lodówce.
Szynkę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Guacamole
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z makreli
-
Pasta z awokado
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z cukinii
-
Filet z kurczaka
-
Owsianka na mleku
-
Ceviche
-
Serek ricotta
-
Chlebek bananowy fit
-
Deser chia
-
Sałatka z kurczaka i ananasem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Budyń jaglany
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Jaglanka
-
Zdrowe śniadanie
Więcej informacji na temat szynki gotowanej w majonezie
Szynka gotowana w majonezie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na domową wędlinę sprawdzi się doskonale podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Domowa wędlina jest znacznie zdrowsza i tańsza niż sklepowe wyroby. Przepis na szynkę gotowaną w majonezie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wędliny potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szynka, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarno, czosnek, majeranek, majonez.
Jak zrobić szynkę gotowaną w majonezie? Szynkę natrzyj solą, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odłóż do lodówki na 12 godzin. Do garnka wlej wodę i dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach i majonez. Wymieszaj dokładnie i umieść w zalewie szynkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i wystudź mięso wraz z zalewą. Umieść szynkę w lodówce na 12 godzin. Następnego dnia gotuj szynkę przez kolejne 50 minut. Mięso wyjmujemy z zalewy i schładzamy w lodówce. Szynkę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Szynka wieprzowa jest chudym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera małe ilości cholesterolu, nie musisz się więc obawiać, o jego poziom spożywając ten rodzaj mięsa. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu.
Podsumowując: sprawdzony przepis na wędlinę będzie idealnym dodatkiem do pysznego śniadania. Domowa szynka jest prosta do zrobienia i nie wymaga dużo zachodu. Sprawdzony przepis na dodatek do kanapek można przygotować także z dodatkiem innych ulubionych przypraw. Łatwe szynka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w szynce gotowanej w majonezie
Lista alergenów dla szynki gotowanej w majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze szynki gotowanej w majonezie
Szynka gotowana w majonezie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Szynka świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Można przygotować ją z minimalną ilością soli, będzie wówczas odpowiednia na diecie niskosodowej.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.