Szynka gotowana
- Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
- Sól (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na szynkę gotowaną krok po kroku
Szynkę owiń w sznurek lub w siatkę do wędlin.
Do garnka wlej wodę (1,5 l), wsyp sól i zagotuj.
Ściągnij wywar z ognia i włóż szynkę, cała powinna znaleźć się pod wodą.
Dodaj zioła i przyprawy, zagotuj całość do wrzenia i gotuj 15 minut.
Odstaw szynkę w wywarze do ostygnięcia.
Ponownie zagotuj wywar z mięsem i odstaw do całkowitego ostygnięcia w wywarze.
Więcej informacji na temat szynki gotowanej
Domowa szynka gotowana w domu to najlepszy sposób na własnoręcznie robioną wędlinę wolną od konserwantów i zbędnych dodatków do żywności.
Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne i wymagające, musisz uzbroić się tylko w odrobinę cierpliwości. Taka domowa szynka może posłużyć Ci jako danie obiadowe lub domowa wędlina.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko duży kawałek szynki najlepiej wieprzowej, dużo wyrazistych przypraw i sznurek do związania kawałka mięsa.
Zatem, jak zrobić szynkę gotowaną w przyprawach?
W pierwszej kolejności owiń szynkę w sznurek lub włóż do specjalnej siatki do wędlin.
Następnie do garnka wlej sporą ilość wody, powinno to być około 1,5-2 litra wody i zacznij podgrzewać, wsyp sól i zagotuj wodę do momentu rozpuszczenia soli.
Wrzuć przyprawy, postaw na wyraziste liście laurowe i ziele angielskie, majeranek i cząber.
Do tak przygotowanego wywaru włóż szynkę i gotuj przez około 15 minut. Następnie odstaw szynkę do ostygnięcia w wywarze. Gdy mięso ostygnie, powtórz czynność i ponownie zagotuj wywar z mięsem przez około 10 minut. Odstaw mięso do wystygnięcia, po tym czasie szynka będzie dobra do spożycia i pyszna w smaku, wystarczy, że ją pokroisz.
Jeśli chcesz, aby mięso było bardzo kruche, delikatne i rozpadało się podczas przygotowywania, musisz gotować je znacznie dłużej.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na szynkę gotowaną, teraz wystarczy, że ją pokroisz w plasterki i przygotujesz kanapki. Pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości chleb najlepiej na zakwasie z ziaren żyta lub owsa. Będzie to najlepsza wędlina, jaką możesz przygotować dla swoich bliskich. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twoja, domowa wędlina będzie wolna od barwinków i konserwantów. Niestety bardzo często kupne produkty, w tym wędliny charakteryzują się długim i skomplikowanym składem oraz dodatkiem substancji wspomagających, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Gotowaną szynkę wieprzową możesz podawać nie tylko do chleba, ale też w całym kawałku na rodzinne przyjęcie, na pewno zrobi one wrażenie na wszystkich przybyłych gościach. Wystarczy, że położysz ją pięknie wyeksponowaną na drewnianej desce z dodatkiem chrzanu i musztardy. Każdy smakosz na pewno doceni Twoje starania.
Alergeny w szynce gotowanej
Lista alergenów dla szynki gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na szynkę gotowaną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze szynki gotowanej
Domowa, gotowana szynka będzie dużo lepszym i zdrowszym rozwiązaniem niż kupna wersja. Te bardzo często nie mają naturalnego składu, a w nim możemy znaleźć nawet ślady glutenu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.