Szynka długodojrzewająca

Opublikowano: 22.07.2021 r., 12:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szynka długodojrzewająca na desce
Szynka długodojrzewająca
Szynka długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do do pieczywa lub jako przystawka na imprezy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
119 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 30 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa - w jednym kawałku (1500 g)
  • Cukier (100 g)
  • Sól (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
folia aluminiowa, miska, ręcznik papierowy, pończocha

Przepis na szynkę długodojrzewającą krok po kroku

Szynkę opłucz pod zimną wodą, osusz ją przy pomocy ręcznika papierowego i włóż do miski.

Mięso obsyp cukrem i dokładnie za pomocą dłoni wklep go w mięso.

Miskę z mięsem przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 dni (w tym czasie kilka razy dziennie zlej soki z mięsa i przewróć je na drugą stronę).

Po 2 dniach wyciągnij mięso z lodówki, opłucz je pod zimną wodą z cukru, osusz za pomocą ręcznika papierowego i włóż do miski.

Następnie mięso zasyp solą, którą wklep w mięso. Miskę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na dwa dni (w tym czasie również kilka razy dziennie odlej nadmiar soku i przewróć mięso na drugą stronę).

Po upływie dwóch dni mięso wyciągnij z lodówki, opłucz je z soli i osusz.

W szklance wymieszaj przyprawy, które następnie umieść na całej powierzchni mięsa (przyprawy wklep za pomocą dłoni).

Szynkę włóż do pończochy, którą zwiąż z dwóch stron.

Pończochę z mięsem powieś w przewiewnym miejscu na 7-8 dni.

Po tym czasie mięso wyciągnij z pończochy, pokrój na cienkie plasterki i podawaj z pieczywem.

Gotową szynkę możesz przechowywać w pończosze lub spiżarni.

Jak oceniasz przepis na szynkę długodojrzewającą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat szynki długodojrzewającej

Szynka długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do do pieczywa lub jako przystawka na imprezy rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Szynka suszona domowym sposobem ma bardzo specyficzny smak, dlatego nie każdemu będzie odpowiadać. Przepis na szynkę szwardzwaldzką jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Uzbrój się jednak w cierpliwość, ponieważ szynka długodojrzewająca potrzebuje sporo czasu, aby była dobrze przygotowana. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz nastepujących produktów spożywczych: szynki wieprzowej w jednym kawałku, soli, cukru, pieprzu, majeranku, papryki słodkiej, papryki wędzonej, oregano oraz bazylii.

A więc jak zrobić szynkę długodojrzewającą? Proces jest bardzo czasochłonny. Najpierw mięso opłucz i osusz. Następnie obsyp je cukrem i odstaw szczelnie zamknięte do lodówki na 2 dni. W tym czasie zlewaj sok, który wytworzy się z mięsa. Po tym czasie mięso ponownie opłucz i osusz, następnie obsyp je solą i postępuj w taki sam sposób jak przy użyciu cukru. Po upłynie kolejnych 2 dni w marynacie z soli mięso dokładnie opłucz i osusz. Tak przygotowane mięso obsyp mieszanką pozostałych przypraw, następnie mięso włóż do pończochy i powieś na kilka dni (najlepiej na tydzień lub trochę dłużej) w przewiewnym miejscu. Po tym czasie szynka jest już gotowa. Jeśli odpowiednio postępowałeś przy jej przygotowaniu możesz przechowywać ją w tym samym miejscu, w którym była suszona. Nie ma konieczności przechowywania suszonego mięsa w lodówce.

Podsumowując wędlina długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Jest to również doskonały pomysł na przystawkę na imprezach rodzinnych czy spotkaniach ze znajomymi. Dodatkowo mięso to można podać na wiejskim stole podczas wesel. Możliwości wykorzystania jest na prawdę dużo. Mięso to możemy przechowywać dłużej, dzięki czemu możemy jednorazowo przygotować większy kawałek szynki dojrzewającej. Jest to doskonała opcja, aby urozmaicić swoją dietę przy jednoczesnym ograniczeniu marnowania jedzenia.

Alergeny w szynce długodojrzewającej

Lista alergenów dla szynki długodojrzewającej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę długodojrzewającą

Wartości odżywcze szynki długodojrzewającej

na 100g gotowej potrawy

Szynka długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do do pieczywa lub jako przystawka na imprezy. Mięso to możemy przechowywać dłużej, dzięki czemu możemy jednorazowo przygotować większy kawałek szynki dojrzewającej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
238.82
119.41
Białko (g)
15.35
7.68
Fenyloalanina (mg)
0.61
0.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
5.86
2.93
Węglowodany przyswajalne (g)
5.86
2.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
16.70
8.35
Tłuszcze nasycone (g)
7.53
3.76
Tłuszcze nienasycone (g)
9.17
4.58
Cholesterol (mg)
64.41
32.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.35
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
0.28
Witamina C (mg)
0.62
0.31
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.65
0.33
Ryboflawina (mg)
0.18
0.09
Niacyna (mg)
4.03
2.02
Foliany (µg (mcg))
6.18
3.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2323.88
1161.94
Potas (mg)
278.53
139.26
Wapń (mg)
5.88
2.94
Fosfor (mg)
175.59
87.79
Magnez (mg)
17.71
8.85
Żelazo (mg)
0.77
0.39
Cynk (mg)
1.71
0.85
Miedź (mg)
0.06
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki długodojrzewającej 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki długodojrzewającej

Koszt składników
117.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1500 g
w jednym kawałku
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 19
112.50
Za 1500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sól
100 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 100 g
Koszt składników
117.50