Szynka długodojrzewająca
- Szynka wieprzowa surowa - w jednym kawałku (1500 g)
- Cukier (100 g)
- Sól (100 g)
Przepis na szynkę długodojrzewającą krok po kroku
Szynkę opłucz pod zimną wodą, osusz ją przy pomocy ręcznika papierowego i włóż do miski.
Mięso obsyp cukrem i dokładnie za pomocą dłoni wklep go w mięso.
Miskę z mięsem przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 dni (w tym czasie kilka razy dziennie zlej soki z mięsa i przewróć je na drugą stronę).
Po 2 dniach wyciągnij mięso z lodówki, opłucz je pod zimną wodą z cukru, osusz za pomocą ręcznika papierowego i włóż do miski.
Następnie mięso zasyp solą, którą wklep w mięso. Miskę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na dwa dni (w tym czasie również kilka razy dziennie odlej nadmiar soku i przewróć mięso na drugą stronę).
Po upływie dwóch dni mięso wyciągnij z lodówki, opłucz je z soli i osusz.
W szklance wymieszaj przyprawy, które następnie umieść na całej powierzchni mięsa (przyprawy wklep za pomocą dłoni).
Szynkę włóż do pończochy, którą zwiąż z dwóch stron.
Pończochę z mięsem powieś w przewiewnym miejscu na 7-8 dni.
Po tym czasie mięso wyciągnij z pończochy, pokrój na cienkie plasterki i podawaj z pieczywem.
Gotową szynkę możesz przechowywać w pończosze lub spiżarni.
Więcej informacji na temat szynki długodojrzewającej
Szynka długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do do pieczywa lub jako przystawka na imprezy rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Szynka suszona domowym sposobem ma bardzo specyficzny smak, dlatego nie każdemu będzie odpowiadać. Przepis na szynkę szwardzwaldzką jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Uzbrój się jednak w cierpliwość, ponieważ szynka długodojrzewająca potrzebuje sporo czasu, aby była dobrze przygotowana. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz nastepujących produktów spożywczych: szynki wieprzowej w jednym kawałku, soli, cukru, pieprzu, majeranku, papryki słodkiej, papryki wędzonej, oregano oraz bazylii.
A więc jak zrobić szynkę długodojrzewającą? Proces jest bardzo czasochłonny. Najpierw mięso opłucz i osusz. Następnie obsyp je cukrem i odstaw szczelnie zamknięte do lodówki na 2 dni. W tym czasie zlewaj sok, który wytworzy się z mięsa. Po tym czasie mięso ponownie opłucz i osusz, następnie obsyp je solą i postępuj w taki sam sposób jak przy użyciu cukru. Po upłynie kolejnych 2 dni w marynacie z soli mięso dokładnie opłucz i osusz. Tak przygotowane mięso obsyp mieszanką pozostałych przypraw, następnie mięso włóż do pończochy i powieś na kilka dni (najlepiej na tydzień lub trochę dłużej) w przewiewnym miejscu. Po tym czasie szynka jest już gotowa. Jeśli odpowiednio postępowałeś przy jej przygotowaniu możesz przechowywać ją w tym samym miejscu, w którym była suszona. Nie ma konieczności przechowywania suszonego mięsa w lodówce.
Podsumowując wędlina długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Jest to również doskonały pomysł na przystawkę na imprezach rodzinnych czy spotkaniach ze znajomymi. Dodatkowo mięso to można podać na wiejskim stole podczas wesel. Możliwości wykorzystania jest na prawdę dużo. Mięso to możemy przechowywać dłużej, dzięki czemu możemy jednorazowo przygotować większy kawałek szynki dojrzewającej. Jest to doskonała opcja, aby urozmaicić swoją dietę przy jednoczesnym ograniczeniu marnowania jedzenia.
Alergeny w szynce długodojrzewającej
Lista alergenów dla szynki długodojrzewającej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę długodojrzewającą
Wartości odżywcze szynki długodojrzewającej
Szynka długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do do pieczywa lub jako przystawka na imprezy. Mięso to możemy przechowywać dłużej, dzięki czemu możemy jednorazowo przygotować większy kawałek szynki dojrzewającej.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.