Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami

Opublikowano: 27.04.2022 r., 12:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy z jabłkami na talerzu
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty lub kakao na mleku. Doskonale sprawdza się jako słodka przekąska podana dla najmłodszych.
Przygotowanie 25 min
274 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Drożdże świeże - ćwierć kostki (25 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki ciepłego mleka (500 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (100 ml)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, metalowe sito, ściereczka

Przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże, szczyptę soli.

Do mąki dodaj ciepłe mleko i delikatnie wymieszaj masę.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.

Do miski z ciastem wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i jabłka.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor.

Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami

Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Racuszki z jabłkami stanowią doskonałą propozycją na śniadanie podane na słodko. Dobre racuchy doskonale smakują z dodatkiem dżemu, owoców sezonowych lub posypane cukrem pudrem. Przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich wykonania potrzebne są następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, cukier wanilinowy, mleko, jajka, jabłka, olej rzepakowy oraz cukier puder. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami? Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże, szczyptę soli. Do mąki dodaj ciepłe mleko i delikatnie wymieszaj masę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Do miski z ciastem wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy podawaj z cukrem pudrem.

Jabłka, które zostały wykorzystane do przygotowania racuchów, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podaż w odpowiednich ilościach jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności – witamina ta odpowiada za poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.

Podsumowując smaczne racuchy z jabłkami będzie stanowił doskonały wybór na deser lub podwieczorek, które możemy podać dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy z jabłkami doskonale smakują z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy są dostępne w większości sklepów spożywczych, a ich cena jest bardzo przystępna. Dodatkowo racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na włączenie większej ilości owoców do diety.

Alergeny w szybkich racuchach drożdżowych z jabłkami

Lista alergenów dla szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na przekąskę. Racuchy są wysokokalorycznym daniem, dlatego uważaj na ich ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
182.70
274.04
Białko (g)
4.17
6.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
23.79
35.69
Węglowodany przyswajalne (g)
22.86
34.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.96
11.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
2.14
Tłuszcze nienasycone (g)
6.53
9.80
Cholesterol (mg)
16.20
24.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.36
2.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.37
60.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
19.82
29.73
Potas (mg)
121.86
182.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.25
73.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
70.72
106.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.67
19.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
1.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.54
0.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże świeże
25 g
ćwierć kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki ciepłego mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
26.10