Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Drożdże świeże - ćwierć kostki (25 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki ciepłego mleka (500 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (100 ml)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże, szczyptę soli.
Do mąki dodaj ciepłe mleko i delikatnie wymieszaj masę.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
Do miski z ciastem wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i jabłka.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej.
Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Racuszki z jabłkami stanowią doskonałą propozycją na śniadanie podane na słodko. Dobre racuchy doskonale smakują z dodatkiem dżemu, owoców sezonowych lub posypane cukrem pudrem. Przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich wykonania potrzebne są następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, cukier wanilinowy, mleko, jajka, jabłka, olej rzepakowy oraz cukier puder. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami? Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże, szczyptę soli. Do mąki dodaj ciepłe mleko i delikatnie wymieszaj masę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Do miski z ciastem wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy podawaj z cukrem pudrem.
Jabłka, które zostały wykorzystane do przygotowania racuchów, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podaż w odpowiednich ilościach jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności – witamina ta odpowiada za poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.
Podsumowując smaczne racuchy z jabłkami będzie stanowił doskonały wybór na deser lub podwieczorek, które możemy podać dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy z jabłkami doskonale smakują z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy są dostępne w większości sklepów spożywczych, a ich cena jest bardzo przystępna. Dodatkowo racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na włączenie większej ilości owoców do diety.
Alergeny w szybkich racuchach drożdżowych z jabłkami
Lista alergenów dla szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na przekąskę. Racuchy są wysokokalorycznym daniem, dlatego uważaj na ich ilość w diecie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
-
mąka pszenna,
cukier,
cukier,
mleko,
jajka,
jabłko,
olej rzepakowy,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.