Szybkie powidła śliwkowe
- Śliwki (2500 g)
- Cukier - 2 szklanki (400 g)
- Sok z cytryny - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na szybkie powidła śliwkowe krok po kroku
Śliwki umyj dokładnie i oczyść z pestek.
Umieść śliwki w garnku.
Dodaj do nich sok z cytryny i cukier.
Zagotuj na dużym ogniu.
Dolej wodę (1litr) i wymieszaj.
Gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.
Mieszaj co jakiś czas powidło, aby nie przywarło do garnka.
Słoiki wyparz wrzątkiem.
Powidła przełóż do słoików.
Umieść słoiki w garnku, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.
Gotuj przez 15 minut.
Pozostaw słoiki do góry dnem na ścierce do wystygnięcia.
-
Powidła śliwkowe
-
Powidło śliwkowe
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto z powidłami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Powidła śliwkowe bez cukru
-
Powidła śliwkowe Thermomix
-
Piernik przekładany powidłami
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Pleśniak z powidłami
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Strucla z powidłami
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Powidła z mirabelek
-
Powidła z wiśni
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Powidło z borówki amerykańskiej
-
Powidła
Więcej informacji na temat szybkich powideł śliwkowych
Szybkie powidła śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny i zdrowy deser. Powidła są bardzo gęste i świetnie sprawdzą się dodane do ciasta lub herbaty zamiast cukru. Powidło śliwkowe przygotowane w domu jest bardzo zdrowe. Przepis na szybkie powidła śliwkowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przetworu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śliwki, cukier, sok z cytryny.
Jak zrobić szybkie powidła śliwkowe? Śliwki umyj dokładnie i oczyść z pestek. Umieść śliwki w garnku. Dodaj do nich sok z cytryny i cukier. Zagotuj na dużym ogniu. Dolej wodę i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 60 minut. Mieszaj co jakiś czas powidło, aby nie przywarło do garnka. Słoiki wyparz wrzątkiem. Powidła przełóż do słoików. Umieść słoiki w garnku, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut. Pozostaw słoiki do góry dnem na ścierce do wystygnięcia.
Śliwki to owoce dostępne od początku lipca do końca września. Mają one wiele odmian, które nieco różnią się smakiem. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując smaczne powidła są idealne na zimę. Domowe powidło przechowywać można przez ponad rok. Składniki na powidło powinny być bardzo świeże. Gwarantuje to dłuższą przydatność do spożycia. Możesz również przygotować powidło bez cukru. Najlepsze powidło podaj jako dodatek do świeżego pieczywa i twarogu na śniadanie. Przetwory śliwkowe nadają się także jako dodatek do kremu śmietanowego lub z mascarpone.
Alergeny w szybkich powidłach śliwkowych
Lista alergenów dla szybkich powideł śliwkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szybkie powidła śliwkowe
Wartości odżywcze szybkich powideł śliwkowych
Szybkie powidła śliwkowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Powidła są także źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Powidła będą doskonałym pomysłem po intensywnym wysiłku.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.