Szybkie pierniczki
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Mąka orkiszowa - pół szklanki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (250 g)
- Miód (150 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Masło (50 g)
Przepis na szybkie pierniczki krok po kroku
W rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników.
Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie.
Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 4 kawałki i podsypuj mąką pszenną podczas wałkowania.
Rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj z ciasta kształty.
Ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
Pierniczki wystudź na kratce.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat szybkich pierniczków
Łatwe i szybkie pierniczki to wersja korzennych ciastek dla niecierpliwych. Jeśli nie pieczesz pierniczków ze względu na czas oczekiwania na dojrzewanie ciasta piernikowego, ten przepis jest idealny. Pierniczki są gotowe do spożycia od razu. Przepis na szybkie pierniczki jest ławy do wykonania, nie musisz więc mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je przygotować. Świąteczne pierniczki przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, mąka orkiszowa pełnoziarnista, cukier, miód, masło, jajka, kakao, przyprawa do piernika oraz proszek do pieczenia.
Jak zrobić pierniczki? Najpierw w rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników, nie gotuj, składniki mają się tylko połączyć. Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie. Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 4 kawałki i podsypuj mąką pszenną podczas wałkowania. Rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj z ciasta kształty. Ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Pierniczki wystudź na kratce. Możesz je udekorować lukrem powstałym ze szklanki cukru pudru i 30 mililitrów soku z cytryny.
Przyprawy korzenne mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, powinny występować częściej w naszej diecie szczególnie zimą. Dodatek przyprawy do kawy lub herbaty ma także świetne działanie rozgrzewające. Pamiętaj aby wybrać przyprawę bez dodatku mąki pszennej i cukru.
Podsumowując dobre pierniczki na święta przygotujesz bez konieczności dojrzewania ciasta. Prosty przepis mogą wykonać także większe dzieci. Ciasto na pierniczki jest gotowe do użycia od razu po wyrobieniu. Możesz przygotować pierniczki z nadzieniem. Pyszne pierniczki będą także doskonałą ozdobą na choinkę. Pierniczki doskonale sprawdzą się do przygotowania deserów w pucharkach lub jako spód do sernika.
Alergeny w szybkich pierniczkach
Lista alergenów dla szybkich pierniczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szybkich pierniczków
Szybkie pierniczki są wyrobem zawierającym dużą ilość cukru. Jeśli chcesz zmniejszyć jego ilość zamień cukier na ksylitol. Słodkich wypieków powinny unikać osoby chore na cukrzycę oraz osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
-
mąka pszenna,
mąka orkiszowa,
jajka,
cukier,
miód,
kakao,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.