Szybkie ciasto z wiśniami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Wiśnie - 1 szklanka (250 g)
Przepis na szybkie ciasto z wiśniami krok po kroku
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj za pomocą miksera.
Dodaj wcześniej rozpuszczone masło.
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do pozostałych składników, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
Przygotuj wiśnie, muszą być pozbawione pestek.
Przelej masę do foremki i wrzuć owoce.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto filadelfia
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto popapraniec
-
Ciasto z twarogu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort węgierski
-
Sernik z wiśniami
-
Clafoutis
-
Ciasto skubaniec
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Placek z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami i budyniem
-
Kruche ciasto z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z wiśniami
Masz ochotę na słodki deser w rodzinnym gronie, ale brakuje Ci czas na przygotowanie ciasta drożdżowego?
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybkie ciasto z wiśniami.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak łatwe jest w przygotowaniu i pyszne w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkich Twoim gościom.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: mąka, cukier, proszek do pieczenia, wiśnie, masło i jajka.
Jeśli masz możliwość, użyj świeżych wiśni, konieczne jest ich drylowanie, czyli pozbawienie pestek. Śmiało możesz skorzystać z mrożonych owoców, które będą na pewno w wersji bezpestkowej. Pamiętaj tylko o ich prawidłowym odmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody. Nie powinno się jednak rozmrażać owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Nie ma znaczenia, jakich owoców użyjesz, wszystkie będą dobre.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Ciasto powstanie z proszku do pieczenia dlatego będzie błyskawiczne w przygotowaniu, nie ma potrzeby wyrabiania drożdży i czekania na ich wyrośnięcie.
Dokładnie jak zrobić szybkie ciasto z wiśniami opisuję nieco niżej, wykorzystaj mój przepis.
Szybkie ciasto z wiśniami to świetny pomysł na domowy deser w rodzinnym gronie, ale też na słodką przekąskę lub drugie śniadanie w ciągu dnia.
Alergeny w szybkim ciastem z wiśniami
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z wiśniami
Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę na bezglutenową.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
wiśnie,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.