Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
- Mąka pszenna typ 500 (525 g)
- Cukier (165 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło (250 g)
- Mleko 2% (65 ml)
- Truskawki (400 g)
Przepis na szybkie ciasto z truskawkami budyniowe krok po kroku
Jajka, mleko, masło, truskawki wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzej na 180 stopni Celsjusza.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę połącz z płaską łyżką proszku do pieczenia oraz budyniem.
Do miski dodaj masło, cukier oraz kilka kropel aromatu. Zacznij miksować. Powinno stać się puszyste.
Stopniowo zacznij dodawać po jednym jajku.
Gdy dodasz i zmiksujesz jajka, stopniowo wlewaj mleko, stale miksując.
Na końcu dodawaj stopniowo mąkę. Miksuj do połączenia składników.
Masę wylej do blaszki.
Na wierzch wyłóż truskawki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 55 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ostudź ciasto i posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Tarta na słodko
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z truskawkami budyniowego
Pyszny, bardzo prosty przepis na szybkie ciasto z truskawkami na budyniu to super pomysł na wypiek, który robi się ekspresowo. Super deser na niedzielne popołudnie przy kawie. Jest puszyste, ma dużo truskawek i cytrynowy aromat. Przepis na szybkie ciasto z truskawkami jest łatwy, a do tego to dobra, słodka przekąska, którą polubią wszyscy. Ciasto jest dobre i dla dzieci, i dla dorosłych. Ciężko jest się powstrzymać, by nie zjeść go, gdy jest jeszcze gorące. Jak zrobisz szybkie ciasto z truskawkami na budyniu, posyp je cukrem pudrem.
Szybkie ciasto z truskawkami z proszkiem budyniowym ma super puszystą konsystencję. Przypomina ciasto biszkoptowe lub ciasto na oleju. Przepis na szybkie ciasto z truskawkami jest pyszny. To znakomity pomysł na pyszne ciasto dla każdego. W przepisie na szybkie ciasto z truskawkami należy użyć produktów o temperaturze pokojowej. Wyjmij więc minimum dwie godziny wcześniej produkty z lodówki.
Gdy dowiesz się, że zaraz masz mieć gości, łatwe i szybkie ciasto z truskawkami na budyniu okazuje się być genialną propozycją. To dobre ciasto, które masz przygotowane w godzinę. Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami? Jest to bardzo prosty przepis, który robi się z przyjemnością. Ważne jest to, by przygotować sobie składniki. Dobrze jest wbić jajka do miski, cukier oraz mleko odmierzyć do szklanek. Truskawki mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać. Truskawki możesz dać w całości, ale też pokroić na mniejsze kawałki. Zacznij od nagrzania piekarnika oraz wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Na początku do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Możesz je przesiać na sitku. Utrzyj masło z cukrem i aromatem. Dodawaj po jednym jajku, potem stopniowo dodawaj mleko. Na końcu, łyżka po łyżce, dodawaj mąkę z resztą wymieszanych składników. Masę miksuj mikserem do momentu, w którym składniki się połączą. Wlej masę do blaszki, wyłóż owoce i zacznij piec. Najlepiej jest piec do suchego patyczka, zajmie to około 55 minut. Po upieczeniu ostudź ciasto i posyp je cukrem pudrem.
Jesteś na diecie, ale chciałbyś zjeść pyszne, szybkie ciasto z truskawkami? Nie musisz z niego rezygnować. Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami w zdrowszym wydaniu? To łatwe. Wystarczy zastosować zamienniki. Zamiast mąki o typie 500, użyj pełnoziarnistej (najlepiej o typie 1850). Cukier zastąp erytrytolem. Takim prostym przepisem sprawisz, że ciasto będzie miało mniej kilokalorii i niższy indeks glikemiczny. Zamienniki są najlepszym pomysłem na zrobienie zdrowszej słodkości.
Alergeny w szybkim cieście z truskawkami budyniowym
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z truskawkami budyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z truskawkami budyniowego
Lekkie ciasto z owocami. Ma wysoki indeks glikemiczny. By go obniżyć należy zastosować zamienniki.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.