Przepis na szybkie ciasto z mascarpone i owocami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Masło 150 g
- Cukier 100 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Mascarpone 500 g
- Cukier puder 50 g
- Truskawki 100 g
- Borówka amerykańska 100 g
- Maliny 100 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Krem wyłóż na podpieczony spód ciasta.
Owoce opłucz i ułóż na cieście.
-
Beza pavlova
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Tort oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto z mascarpone

(liczba kalorii)
Szybkie ciasto z mascarpone i owocami - cechy przepisu
Więcej o szybkim cieście z mascarpone i owocami
Szybkie ciasto z mascarpone i owocami jest wspaniałym wyborem zwłaszcza dla wszystkich miłośników serników. W takiej wersji jest niezwykle smaczny i szybki. Można go przygotować w kilka chwil. Jego podstawę stanowi wspaniałe kruche ciasto, a wierzch dekorują świeże owoce. Można je zmieniać w zależności od pory roku, dzięki czemu placek jest naprawdę uniwersalny.
Przepis na szybkie ciasto z mascarpone i owocami sprawdzi się wspaniale dla wszystkich, którzy kochają szybkie i nieskomplikowane przepisy. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. W pierwszej kolejności należy zadbać o przygotowanie bazy, czyli maślanego kruchego spodu. Dzięki niemu ciasto ma tak słodki aromat. Idealnie komponuje się on z lekko kwaskowymi owocami i waniliowym smakiem serka. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, jednak należy pamiętać, że konieczne jest schłodzenie ciasta, najlepiej by spędziło w lodówce około 30 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i naprawdę pyszne. Następnie trzeba przygotować pyszny i szybki krem. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z cukrem waniliowym i śmietanką. Dzięki temu jest puszysty i ma wspaniały słodkawy smak. Ciasto wymaga tylko krótkiego pieczenia, dlatego wspaniale sprawdzi się nawet w sytuacjach awaryjnych. To doskonały wybór dla każdego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybkie ciasto z mascarpone i owocami, które będzie smaczne, proste i naprawdę szybkie, ten przepis przypadnie ci do gustu. Do jego zrobienia używa się tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Niewątpliwie najważniejszym składnikiem jest serek mascarpone. Nadaje się on wspaniale do wszelkiego rodzaju ciast. To ze względu na swoją kremową i bardzo drobną konsystencję. Jest on również słodkawy, dlatego nie potrzebuje zbyt dużej ilości cukru, co jest na pewno dużym plusem. Ciasto z serkiem mascarpone nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje, gdyż wspaniale komponuje się on ze świeżymi owocami. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha ciasta łatwe, ale również pyszne.
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z mascarpone i owocami
Energia i białka
(140g)
Węglowodany w szybkim cieście z mascarpone i owocami
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy w przepisie na szybkie ciasto z mascarpone i owocami
(140g)
Składniki mineralne w przepisie na szybkie ciasto z mascarpone i owocami
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkim cieście z mascarpone i owocami
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z mascarpone i owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone