Szybkie ciasto z mascarpone i owocami

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z mascarpone i owocami
Szybkie ciasto z mascarpone i owocami
Szybkie ciasto z mascarpone i owocami jest wspaniałym wyborem zwłaszcza dla wszystkich miłośników serników. W takiej wersji jest niezwykle smaczny i szybki.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
487 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Truskawki (100 g)
  • Borówka amerykańska (100 g)
  • Maliny (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na szybkie ciasto z mascarpone i owocami krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Krem wyłóż na podpieczony spód ciasta.

Owoce opłucz i ułóż na cieście.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto z mascarpone i owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z mascarpone i owocami

Szybkie ciasto z mascarpone i owocami jest wspaniałym wyborem zwłaszcza dla wszystkich miłośników serników. W takiej wersji jest niezwykle smaczny i szybki. Można go przygotować w kilka chwil. Jego podstawę stanowi wspaniałe kruche ciasto, a wierzch dekorują świeże owoce. Można je zmieniać w zależności od pory roku, dzięki czemu placek jest naprawdę uniwersalny.

Przepis na szybkie ciasto z mascarpone i owocami sprawdzi się wspaniale dla wszystkich, którzy kochają szybkie i nieskomplikowane przepisy. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. W pierwszej kolejności należy zadbać o przygotowanie bazy, czyli maślanego kruchego spodu. Dzięki niemu ciasto ma tak słodki aromat. Idealnie komponuje się on z lekko kwaskowymi owocami i waniliowym smakiem serka. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, jednak należy pamiętać, że konieczne jest schłodzenie ciasta, najlepiej by spędziło w lodówce około 30 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i naprawdę pyszne. Następnie trzeba przygotować pyszny i szybki krem. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z cukrem waniliowym i śmietanką. Dzięki temu jest puszysty i ma wspaniały słodkawy smak. Ciasto wymaga tylko krótkiego pieczenia, dlatego wspaniale sprawdzi się nawet w sytuacjach awaryjnych. To doskonały wybór dla każdego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybkie ciasto z mascarpone i owocami, które będzie smaczne, proste i naprawdę szybkie, ten przepis przypadnie ci do gustu. Do jego zrobienia używa się tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Niewątpliwie najważniejszym składnikiem jest serek mascarpone. Nadaje się on wspaniale do wszelkiego rodzaju ciast. To ze względu na swoją kremową i bardzo drobną konsystencję. Jest on również słodkawy, dlatego nie potrzebuje zbyt dużej ilości cukru, co jest na pewno dużym plusem. Ciasto z serkiem mascarpone nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje, gdyż wspaniale komponuje się on ze świeżymi owocami. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha ciasta łatwe, ale również pyszne.

Alergeny w szybkim cieście z mascarpone i owocami

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z mascarpone i owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z mascarpone i owocami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser, tak jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
348.21
487.50
Białko (g)
4.52
6.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
29.96
41.94
Węglowodany przyswajalne (g)
29.17
40.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
23.38
32.73
Tłuszcze nasycone (g)
20.50
28.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
4.03
Cholesterol (mg)
64.64
90.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C (mg)
6.76
9.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
14.18
19.85
Wapń (mg)
69.78
97.70
Żelazo (mg)
1.32
1.84
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z mascarpone i owocami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z mascarpone i owocami

Koszt składników
50.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Borówka amerykańska
100 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 100 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Koszt składników
50.10