Szybkie ciasto z gruszkami

Opublikowano: 13.10.2021 r., 16:28 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gruszkowe ciasto na stole
Szybkie ciasto z gruszkami
Kruche ciasto, budyń, gruszki, beza i kruszonka – czy to nie brzmi wspaniale? Właśnie takie jest to ciasto: tanie, proste, dobre i stworzone na pyszny deser do niedzielnej kawy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
391 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (420 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - łyżka (10 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
  • Mleko 2% (375 ml)
  • Gruszka (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, cukier puder, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, tarka, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska

Przepis na szybkie ciasto z gruszkami krok po kroku

Piekarnik nagrzej na 180 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Białka oddziel od żółtek.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj masło, trochę aromatu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g cukru. Za pomocą noża szybko posiekaj składniki, a następnie dłońmi szybko zagnieć ciasto.

Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich schowaj do lodówki albo do zamrażarki.

2 części ciasta wyłóż na dno blaszki.

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut.

Ugotuj budyń tak jak jest napisane na instrukcji (używając 375 g mleka).

Budyń wyłóż na podpieczony spód.

Z gruszek wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w niewielką kostkę i wyłóż na budyń.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Wyłóż na owoce.

Na koniec wyjmij ciasto z lodówki albo z zamrażarki. Zetrzyj je na wierzch za pomocą tarki (grube oczka). Przykryj wierzch równomiernie.

Ciasto wstaw do pieczenia. Powinno piec się około godzinę.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z gruszkami

Kruche ciasto, budyń, gruszki, beza i kruszonka – czy to nie brzmi wspaniale? Właśnie takie jest to ciasto: tanie, proste, dobre i stworzone na pyszny deser do niedzielnej kawy. Jeżeli marzy Ci się smaczna słodkość to polecam ten wypiek. Przepis na szybkie ciasto z gruszkami to dobry pomysł jeśli chcesz zrobić kruche ciasto gruszkowe z budyniem. Ma jeszcze jedną, ważną zaletę. Wykonanie jego jest tanie. Większość produktów masz w domu, a dokupienie brakujących składników nie będzie drogie.

Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem jest wykonane na kruchym cieście. Jak zrobić szybkie ciasto z gruszkami, by ciasto kruche było dobre i się udało? Receptura tego ciasta polega na odpowiednim jego przygotowaniu. Wykonanie przepisu na szybkie ciasto z gruszami jest proste, ale trzeba pamiętać o paru rzeczach. Ten rodzaj ciasta nie przepada za ciepłem. Jak zrobisz szybkie ciasto z gruszkami i budyniem pamiętaj o tym, by składniki na ciasto i pianę były zimne, najlepiej wyjęte z lodówki tuż przed przygotowywaniem. Dzięki temu kruche ciasto będzie bardziej kruche, a białko szybciej i lepiej się ubije. Przygotowując przepis na szybkie ciasto z gruszkami składniki ciasta kruchego poleca się najpierw posiekać nożem, a następnie zagnieść je dłońmi. Warto jest wstępnie podpiec spód ciasta gruszkowego. Oznacza to, że po przygotowaniu ciasta powinno się je najpierw podpiec przez 15 minut. Budyń można wyłożyć jeszcze ciepły, nie trzeba go specjalnie studzić. Owoce możesz wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne. Gruszki mają dosyć delikatną skórkę, więc przy pieczeniu nie będą wielką przeszkodą.

Ciasto kruche bez kruszonki ciężko sobie wyobrazić. Szybkie ciasto z gruszkami tę kruszonkę posiada, ponieważ wszystko smakuje super. Jak zrobić szybkie ciasto z gruszkami i budyniem, by powstała pyszna kruszonka? Sekretem udanej kruszonki jest to, by część ciasta przeznaczona na kruszonkę (w tym przypadku jedna z trzech części cista) była umieszczona w lodówce, a najlepiej w zamrażarce. Czemu to ma służyć? Otóż zamrożone ciasto łatwiej jest zetrzeć na tarce. Jest ono wtedy twarde i dobrze się ściera. Warto ścierać je szybko jeśli się dobrze nie zamroziło. Ciepło dłoni w stosunkowo krótkim czasie ogrzewa ciasto, które staje się za miękkie i w efekcie ciężko jest je zetrzeć.

Jak widać ciasto gruszkowe jest prostym plackiem. Gdy szukasz czegoś taniego, prostego i pysznego -koniecznie zrób ten przepis. Szybkie ciasto z gruszkami posyp cukrem pudrem. Ciasto gruszkowe genialnie smakuje podane na gorąco z zimnymi, ulubionymi lodami oraz bitą śmietaną.

Alergeny w szybkim cieście z gruszkami

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Jest także wysokokaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
211.71
391.67
Białko (g)
5.25
9.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
30.21
55.89
Węglowodany przyswajalne (g)
29.17
53.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
1.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
8.23
15.22
Tłuszcze nasycone (g)
5.45
10.09
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
5.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.32
4.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.95
96.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
86.41
159.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.45
2.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
85.04
157.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.44
Ryboflawina (mg)
0.18
0.34
Niacyna (mg)
1.58
2.93
Foliany (µg (mcg))
39.95
73.91
Beta karoten (µg (mcg))
17.86
33.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
35.88
66.38
Potas (mg)
118.24
218.75
Wapń (mg)
40.01
74.02
Fosfor (mg)
73.08
135.20
Magnez (mg)
14.36
26.56
Żelazo (mg)
1.48
2.74
Cynk (mg)
0.48
0.90
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z gruszkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z gruszkami

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
420 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 420 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 2%
375 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Gruszka
600 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 600 g
Koszt składników
29.80