Szybkie ciasto z cukinii
- Cukinia - 2 średnie sztuki (700 g)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na szybkie ciasto z cukinii krok po kroku
Cukinie umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełóż ją do miski i odstaw na około 15 minut.
Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru soku i przełóż do czystej miski.
Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i utrzyj mikserem na jasny krem.
Ciągle miksując jajka dodaj do nich cienkim strumieniem olej i miksuj do momentu połączenia składników.
Do miski przesiej mąkę, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao.
Składniki przełóż do miski z masą z jajek i dokładnie wymieszaj.
Na koniec do masy dodaj odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku (z funkcją termoobiegu) nagrzanym do 180°C przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z cukinii
Szybkie ciasto z cukinii to doskonała propozycja na smaczny deser. Czekoladowe ciasto z cukinią świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety większą ilość warzyw. Ciasto z cukinią stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Prosty przepis na szybkie ciasto z cukinii nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cukier, mąka pszenna, kakao, olej rzepakowy, jajka, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić szybkie ciasto z cukinii? Cukinie umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełóż ją do miski i odstaw na około 15 minut. Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i utrzyj mikserem na jasny krem. Ciągle miksując jajka, dodaj do nich cienkim strumieniem olej i miksuj do momentu połączenia składników. Do miski przesiej mąkę, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao. Składniki przełóż do miski z masą z jajek i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Kakao stanowi doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując smaczne ciasto z kakao i cukinią to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety większą ilość warzyw. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w szybkim cieście z cukinii
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na szybkie ciasto z cukinii nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z cukinii
Szybkie ciasto z cukinii to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto z cukinii stanowi pozwala na przemycenie do diety większej ilości warzyw.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.