Szybkie ciasto z budyniem
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (120 g)
- Borówka amerykańska - 2 szklanka (250 g)
Przepis na szybkiego ciasta z budyniem krok po kroku
Masło przełóż do miski i zmiksuj do uzyskania puszystej masy.
Dodaj mąkę, sól, cukier i wymieszaj do połączenia składników.
Wbij jajka i wlej szklankę mleka, wymieszaj całość za pomocą miksera i odstaw przelej do foremki.
Ciasto upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Pozostałą ilość mleka podgrzej w rondelku i wsyp budyń, gotuj do zagęszczenia.
Na ostudzone ciasto dodaj budyń i owoce, całość odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z budyniem
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybkie ciasto z budyniem, które przygotujesz w krótkim czasie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń i dowolne owoce, w moim przepisie użyłam borówek.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Zatem, jak zrobić szybkie ciasto z budyniem?
W pierwszej kolejności przełóż masło do miski i zmiksuj na gładką masę.
Do tak przygotowanego masła dodaj mąkę, cukier i wymieszaj całość za pomocą rózgi.
Następnie wbij jajka i wlej szklankę mleka. W tym momencie możesz użyć miksera, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Tak przygotowane ciasto wlej do foremki i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. W tym czasie powstanie nasza masa budyniowa, wystarczy, że pozostałą ilość mleka wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń i gotuj do jego zagęszczenia. Upieczony spód ciasta odstaw do ostygnięcia, a następnie polej go masą budyniową, posyp owocami i odstaw do lodówki. Po około 2 godzinach nasze ciasto będzie dobre do spożycia. Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze szybsze w przygotowaniu, masę budyniową połącz ze spodem i upiecz całość za pierwszym razem. Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz. Nasze szybkie ciasto z budyniem będzie pyszne w smaku.
Skoro już znasz mój przepis na łatwe i proste ciasto, koniecznie go wykorzystaj i sam przekonaj się, jakie jest smaczne w smaku.
Alergeny w szybkim cieście z budyniem
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z budyniem
Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców. Oprócz borówek idealnie sprawdzą się też brzoskwinie, truskawki czy maliny.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.