- Masło 125 g
- Jajko 3 szt.
- Cukier 120 g
- Cukier waniliowy 30 g
- Whisky 30 ml opcjonalnie
- Mąka pszenna typ 550 200 g
- Proszek do pieczenia 15 g 1 łyżka
- Cukier puder 20 g 2 łyżki
Przepis na szybkie ciasto z thermomixu krok po kroku
Masło wyłóż wcześniej z lodówki, by zmiękło.
Do naczynia Thermomixa włóż pokrojone na kawałki masło. Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, whisky, szczyptę soli, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wymieszaj 20 sekund / obroty 6.
Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
Piecz około 35 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach C.
Podawaj posypane cukrem pudrem.

-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Sernik rosa Thermomix
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Informacje dietetyczne - szybkie ciasto thermomix
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z thermomixu
Ciasta przygotowane w domu to zdrowe desery, w których samodzielnie decydujemy o zawartości np. cukru. W większości przepisów można też wymienić cukier na słodzik np. ksylitol. To powoduje, że będąc nawet podczas procesu odchudzania, można spożywać pyszne i słodkie desery.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkim cieście z thermomixu
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z thermomixu
Ciasta przygotowane w domu są pysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny. Szybkie ciasto z Thermomixu przygotujesz w zaledwie kilka minut.
Aby wykonać przepis na szybkie ciasto z Thermomixa potrzebne będzie: miękkie masło, 3 jajka, cukier i cukier waniliowy, mąka, proszek do pieczenia oraz opcjonalnie whisky. Dopełnieniem ciasta cukier puder, którym posypiesz ciasto po wystygnięciu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybkie ciasto w Thermomixie, to wystarczy, że wszystkie składniki włożysz do naczynia Thermomixa i wymieszasz przez 20 sekund na obrotach 6. Teraz wystarczy przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, bo zajmuje to mniej niż 5 minut. Najbardziej dłuży się czekanie na spróbowanie pierwszego kawałka. Mimo to jest to naprawdę ekspresowe w wykonaniu ciasto idealne do kawy. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać whisky. Dodatek ten jest opcjonalny i nie wpływa znacząco na smak ciasta.
Przepis na szybkie ciasto z Thermomixa będzie świetnym deserem nie tylko na niedzielę, ale również przy okazji niespodziewanej wizyty gości. W takich przypadkach warto mieć przygotowany domowy cukier waniliowy. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Z laski wyskrob nasiona i pokrój ją na małe kawałki. Następnie wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach.
To pyszne i wilgotne ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu, że nawet najmłodszy członek rodziny poradzi sobie z jego przyrządzeniem. Możesz podać je np. z dodatkiem konfitury. Jeśli masz w domu owoce takie jak jabłka lub gruszki, możesz ułożyć ich plasterki na wierzchu ciasta, co dodatkowo wzbogaci ciasto w słodki smak. W każdym wydaniu będzie naprawdę dobre w smaku.
Jeśli chcesz, by szybkie ciasto Thermomix było mniej kaloryczne to, zamiast tradycyjnego cukru możesz użyć słodzika np. erytrolu. To znacznie obniży energetyczność całego wypieku przy zachowaniu słodkiego, pysznego smaku.
Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z thermomixu
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023