Szybkie ciasto Thermomix

Opublikowano: 04.01.2022 r., 16:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybkie ciasto Thermomix podane na białym talerzyku z konfiturami
Szybkie ciasto Thermomix
Szybkie ciasto z Thermomixa przygotujesz w zaledwie minutę. Pieczenie to tylko 35 minut. Tyle wystarczy, by na Twoim stole pojawił się pyszny deser do niedzielnej kawy.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 35 min
258 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (120 g)
  • Cukier waniliowy (30 g)
  • Whisky opcjonalnie (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (15 g)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tortownica 24 cm, thermomix

Przepis na szybkie ciasto z thermomixu krok po kroku

Masło wyłóż wcześniej z lodówki, by zmiękło.

Do naczynia Thermomixa włóż pokrojone na kawałki masło. Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, whisky, szczyptę soli, mąkę oraz proszek do pieczenia.

Wymieszaj 20 sekund / obroty 6.

Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.

Piecz około 35 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach C.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z thermomixu

Ciasta przygotowane w domu są pysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny. Szybkie ciasto z Thermomixu przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Aby wykonać przepis na szybkie ciasto z Thermomixa potrzebne będzie: miękkie masło, 3 jajka, cukier i cukier waniliowy, mąka, proszek do pieczenia oraz opcjonalnie whisky. Dopełnieniem ciasta cukier puder, którym posypiesz ciasto po wystygnięciu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybkie ciasto w Thermomixie, to wystarczy, że wszystkie składniki włożysz do naczynia Thermomixa i wymieszasz przez 20 sekund na obrotach 6. Teraz wystarczy przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, bo zajmuje to mniej niż 5 minut. Najbardziej dłuży się czekanie na spróbowanie pierwszego kawałka. Mimo to jest to naprawdę ekspresowe w wykonaniu ciasto idealne do kawy. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać whisky. Dodatek ten jest opcjonalny i nie wpływa znacząco na smak ciasta.

Przepis na szybkie ciasto z Thermomixa będzie świetnym deserem nie tylko na niedzielę, ale również przy okazji niespodziewanej wizyty gości. W takich przypadkach warto mieć przygotowany domowy cukier waniliowy. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Z laski wyskrob nasiona i pokrój ją na małe kawałki. Następnie wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach.

To pyszne i wilgotne ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu, że nawet najmłodszy członek rodziny poradzi sobie z jego przyrządzeniem. Możesz podać je np. z dodatkiem konfitury. Jeśli masz w domu owoce takie jak jabłka lub gruszki, możesz ułożyć ich plasterki na wierzchu ciasta, co dodatkowo wzbogaci ciasto w słodki smak. W każdym wydaniu będzie naprawdę dobre w smaku.

Jeśli chcesz, by szybkie ciasto Thermomix było mniej kaloryczne to, zamiast tradycyjnego cukru możesz użyć słodzika np. erytrolu. To znacznie obniży energetyczność całego wypieku przy zachowaniu słodkiego, pysznego smaku.

Alergeny w szybkim cieście z thermomixu

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Ciasta przygotowane w domu to zdrowe desery, w których samodzielnie decydujemy o zawartości np. cukru. W większości przepisów można też wymienić cukier na słodzik np. ksylitol. To powoduje, że będąc nawet podczas procesu odchudzania, można spożywać pyszne i słodkie desery.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
368.97
258.28
Białko (g)
7.15
5.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
45.87
32.11
Węglowodany przyswajalne (g)
45.82
32.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
17.14
12.00
Tłuszcze nasycone (g)
11.15
7.80
Tłuszcze nienasycone (g)
5.99
4.19
Cholesterol (mg)
125.18
87.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.20
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.17
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.89
1.32
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.07
38.55
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
38.22
26.75
Potas (mg)
287.96
201.57
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
115.12
80.58
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
232.09
162.46
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.96
9.78
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.17
1.52
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
0.45
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z thermomixu 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z thermomixu

Koszt składników
70.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier waniliowy
30 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 30 g
Whisky
30 ml
opcjonalnie
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
15 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
70.30