Szybkie ciasto drożdżowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (550 g)
- Drożdże świeże (35 g)
- Cukier (200 g)
- Mleko 3,2% (130 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Masło (120 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na szybkie ciasto drożdżowe krok po kroku
Na początek przygotuj rozczyn z: 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, ciepłego mleka oraz poruszonych drożdży. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białko oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj je do przesianej mąki (pozostaw 100 g na kruszonkę). Do składników dodaj rozczyn z drożdży oraz roztopione masło (100 g). Wyrób ciasto, a jeśli będzie potrzeba, dodaj jeszcze 1/2 szklankę ciepłego mleka. Masa powinna być gładka i elastyczna. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze kilka minut i przełóż je do natłuszczonej blaszki do pieczenia.
Z pozostałej mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotuj kruszonkę, siekając składniki nożem. Posyp nimi przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe.
Drożdżówkę piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Szarlotka z budyniem
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Jabłka pod kruszonką
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Szybka szarlotka
-
Kruszonka do ciasta
-
Ciasto z agrestem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Chałka z kruszonką
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Strucla z serem
-
Ciasto z truskawkami i kruszonką
-
Ciasta z kruszonką
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta drożdżowego
Pyszne szybkie ciasto drożdżowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z kruszonką jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić szybkie ciasto drożdżowe? Przygotowanie go jest proste. Na początku do naczynia dodajemy ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Do miski z żółtkami wsyp mąkę (100 g pozostaw na kruszonkę) oraz dodaj roztopione masło (100 g) i wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto, a jeśli będzie potrzeba, dodaj jeszcze ½ szklankę ciepłego mleka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe odstawiamy na 60 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto, które wyro,sło wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, a następnie wkładamy je do natłuszczonej blaszki. Z pozostałej mąki, masła i cukru pudru robimy kruszonkę, siekając składniki za pomocą noża. Posyp nią ciasto drożdżowe. Piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na szybkie ciasto drożdżowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto drożdżowe odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w szybkim cieście drożdżowym
Lista alergenów dla szybkiego ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szybkiego ciasta drożdżowego
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.