Szybkie ciasto czekoladowe z kremem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Czekolada biała - 1 tabliczka (100 g)
- Maliny (250 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Serek śmietankowy (400 g)
- Miód (150 g)
- Masło (250 g)
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kremem krok po kroku
Ubij ciepłe masło na białą masę, dodaj cukier i zmiksuj.
Wbij jajka do miski i zmiksuj, przesiej mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia.
Wymieszaj masę silikonową szpatułką.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto do blaszki.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Wystudź ciasto.
W misce umieść serek śmietankowy, miód i wymieszaj.
Ciasto przekrój na dwa placki.
Na spód ciasta wyłóż krem, umieść w nim maliny i przykryj drugim blatem ciasta.
Rozpuść białą czekoladę i polej wierzch ciasta.
Umieść ciasto w lodówce na 4-5 godzin.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta czekoladowego z kremem
Szybkie ciasto czekoladowe z kremem to wspaniała propozycja na łatwe ciasto dobre na spotkania ze znajomymi i w gronie rodziny. Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kremem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta czekoladowego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, kakao, masło, cukier, miód, serek śmietankowy, maliny, proszek do pieczenia, biała czekolada.
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe z kremem? Ubij ciepłe masło na białą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Wbij jajka do miski i zmiksuj, przesiej mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj masę silikonową szpatułką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto do blaszki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto. W misce umieść serek śmietankowy, miód i wymieszaj. Ciasto przekrój na dwa placki. Na spód ciasta wyłóż krem, umieść w nim maliny i przykryj drugim blatem ciasta. Rozpuść białą czekoladę i polej wierzch ciasta. Umieść ciasto w lodówce na 4-5 godzin.
Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają między innymi za metabolizm naszych komórek. Witaminy z grupy B biorą także udział w produkcji komórek morfotycznych naszej krwi. Miód zawiera właściwości bakteriobójcze i od setek lat jest używany ze względu na swoje lecznicze działanie. Serek kremowy jest bardzo dobrym źródłem białka. Produkowany jest z mleka krowiego. Zawiera także sporą ilość tłuszczu, dlatego doskonale sprawdzi się jako krem do ciasta. Tłuszcz jak wiadomo jest nośnikiem smaku.
Podsumowując prosty przepis na dobre ciasto przygotujesz w niespełna godzinę. Ciasto czekoladowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w szybkim cieście czekoladowym z kremem
Lista alergenów dla szybkiego ciasta czekoladowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
- serek śmietankowy
- Masło
Wartości odżywcze szybkiego ciasta czekoladowego z kremem
Szybkie cisto czekoladowe z kremem to wysokokaloryczny wypiek. Ciasto zawiera dużo cukru i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Możesz zamienić połowę objętości cukru na ksylitol i dzięki temu ciasto będzie zawierało mniej kalorii.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mąka pszenna,
cukier,
kakao,
jajka,
czekolada,
czekolada biała,
maliny,
miód,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.