Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 6 łyżek (60 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
- Masło - 2 łyżki (40 g)
- Mleko 3,2% - 1 łyżka (10 ml)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Dżem porzeczkowy (280 g)
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z dżemem krok po kroku
Jajka z cukrem ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie małym strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia (1 torebka) i kakao (40 g). Przesiewamy do miski z jajkami i delikatnie całość mieszamy szpatułką do połączenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy ją do masy. Całość ponownie miksujemy.
Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Upieczone i zimne ciasto kroimy wzdłuż na pół. Jego dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie kładziemy na niego górną część ciasta.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy.
Polewą zdobimy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Ciasto Hrabina
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta czekoladowego z dżemem
Pyszne szybkie ciasto czekoladowe z dżemem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kakao, czekolady i dżemu porzeczkowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe z dżemem? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka miksujemy z cukrem do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie małym strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao (40 g). Składniki przesiewamy za pomocą metalowego sitka do miski z jajkami i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie w rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę i również dodajemy ją do masy. Ponownie miksujemy całość. Gotową masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na pół i przekładamy je dżemem. W rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy pozostałe kakao, cukier puder i mleko. Składniki energicznie mieszamy. Polewą zdobimy ciasto.
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z dżemem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto czekoladowe z dżemem odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w szybkim cieście czekoladowym z dżemem
Lista alergenów dla szybkiego ciasta czekoladowego z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze szybkiego ciasta czekoladowego z dżemem
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.