Szybki tort bez pieczenia
- Galaretka (350 g)
- Jogurt naturalny 2% (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Cukier (140 g)
- Biszkopty (300 g)
- Maliny (300 g)
- Borówka amerykańska (300 g)
- Żelatyna - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na szybki tort bez pieczenia krok po kroku
Wsyp galaretki do szklanek i zalej 400 ml gorącej wody każdą z nich, wymieszaj.
Przelej do 5 jednakowych pojemników i 4 galaretki schłodź w lodówce, piątą galaretkę pozostaw w temperaturze pokojowej.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą, na jej dnie ułóż biszkopty.
W misce umieść jogurt naturalny i śmietanę.
W szklance rozpuść żelatynę w 200 ml gorącej wody.
Do śmietany wlej żelatynę i wsyp cukier, zmiksuj, aż masa nabierze delikatnie objętości.
Cztery stężałe galaretki pokrój w kostkę i dodaj do śmietany, wymieszaj.
Wlej masę na biszkopty.
Na wierzch masy wyłóż owoce i zalej ostatnią galaretką.
Schłodź tort w lodówce przez minimum 5-6 godzin.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat szybkiego tortu bez pieczenia
Szybki tort bez pieczenia to świetny pomysł na ciasto na zimno. Smaczny tort zachwyci wszystkie dzieci, które lubią kolorowe łakocie. Przepis na urodzinowy tort bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, jogurt naturalny, galaretka, biszkopty, maliny, borówki, cukier, żelatyna.
Jak zrobić szybki tort bez pieczenia? Użyj pięciu różnokolorowych galaretek. Wsyp je do szklanek i zalej gorącą wodą, wymieszaj i przelej do 5 jednakowych pojemników i 4 galaretki schłodź w lodówce, piątą galaretkę pozostaw w temperaturze pokojowej. Blaszkę wyłóż folią spożywczą, na jej dnie ułóż biszkopty. W misce umieść jogurt naturalny i śmietanę. W szklance rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Do śmietany wlej żelatynę i wsyp cukier, zmiksuj, aż masa nabierze delikatnie objętości. Cztery stężałe galaretki pokrój w kostkę i dodaj do śmietany, wymieszaj. Wlej masę na biszkopty. Na wierzch masy wyłóż owoce i zalej ostatnią galaretką. Schłodź tort w lodówce przez minimum 5-6 godzin.
Maliny to owoce jagodowe, na które sezon trwa od połowy sierpnia do końca września. Maliny są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Można je podawać diabetykom. Maliny są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest substratem do produkcji kolagenu w naszym organizmie. Galaretki produkowane są z żelatyny wieprzowej i cukru. Zamiast używać gotowych galaretek, możesz przygotować je w domu. Wystarczy użyć domowych soków owocowych lub samodzielnie zrobionego puree owocowego. Jeśli nie chcesz używać żelatyny, możesz wykorzystać jej roślinny odpowiednik, którym jest agar produkowany z alg morskich.
Podsumowując szybki i łatwy do zrobienia tort to prosty przepis na urodzinowe ciasto dla dzieci. Jeśli nie masz czasu na biszkopt z kremem, przygotuj galaretkowy tort bez pieczenia. Tort jest smaczny i można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Tort jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu.
Alergeny w szybkim torcie bez pieczenia
Lista alergenów dla szybkiego tortu bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze szybkiego tortu bez pieczenia
Szybki tort bez pieczenia to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Powinniśmy ograniczać tego typu wyroby. Tort jest niewskazany dla osób chorujących na cukrzycę oraz z zaburzeniami poziomu trójglicerydów we krwi.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.