Szybki sos do makaronu

Opublikowano: 25.09.2022 r., 20:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szybki sos do makaronu
Szybki sos do makaronu
Bardzo szybki w przygotowaniu sos do makaronu, który idealnie sprawdzi się w dzień, w który nie masz czasu na gotowanie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
183 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Makaron spaghetti - 1/2 szklanki (125 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Pomidor - 2 sztuki (300 g)
  • Śmietana 18% - 2 łyzki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na szybki sos do makaronu krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Pomidory natnij na krzyż i sparz wrzątkiem, usuń skórę i pokrój drobno.

Dodaj pomidory i podsmaż 3 minuty, wlej pomidory i wymieszaj.

Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj całość.

Pod koniec dodaj śmietanę i przełóż makaron na talerz.

Jak oceniasz przepis na szybki sos do makaronu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat szybkiego sosu do makaronu

Nie masz czasu na przygotowanie obiadu? Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na szybki sos do makaronu.

Nie dosyć, że jest łatwy i prosty to dodatkowo pyszny w smaku.

Aby przygotować mój sprawdzony przepis potrzebujesz tylko podstawowe składniki takie jak: makaron, u mnie to jest spaghetti, pomidory z puszki, kilka sztuk zwykłych pomidorów, olej rzepakowy, cebula i czosnek. Dodatkowo odrobina śmietany

Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, z której jest wykonany makaron. Naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Zatem, jak zrobić szybki sos do makaronu?

W pierwszej kolejności makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie pomidory natnij na krzyż i sparz wrzątkiem, usuń skórę i pokrój drobno.

Dodaj pomidory i podsmaż 3 minuty, wlej pomidory i wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj całość.

Na samym końcu dodaj śmietanę i przełóż makaron na talerz.

Nasz najlepszy, szybki sos do makaronu idealny na obiad jest gotowy do podania. Koniecznie wypróbuj mój przepis.

Alergeny w szybkim sosie do makaronu

Lista alergenów dla szybkiego sosu do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze szybkiego sosu do makaronu

na 100g gotowej potrawy

Śmiało możesz dodać podsmażonego kurczaka lub tofu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
91.90
183.80
Białko (g)
2.86
5.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.81
29.62
Węglowodany przyswajalne (g)
12.20
24.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.62
5.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.91
5.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.70
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
2.21
4.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
2.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
1.49
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.18
2.36
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
19.48
38.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.04
18.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.42
4.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
3.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.60
39.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
186.97
373.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
78.57
157.13
Potas (mg)
258.81
517.62
Wapń (mg)
26.68
53.36
Fosfor (mg)
62.55
125.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.00
52.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
2.12
Cynk (mg)
0.50
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego sosu do makaronu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego sosu do makaronu

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
125 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Makaron spaghetti
125 g
1/2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 125 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Pomidor
300 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyzki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
25.50