Szybki sos do makaronu
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (125 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Makaron spaghetti - 1/2 szklanki (125 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Pomidor - 2 sztuki (300 g)
- Śmietana 18% - 2 łyzki (20 g)
Przepis na szybki sos do makaronu krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pomidory natnij na krzyż i sparz wrzątkiem, usuń skórę i pokrój drobno.
Dodaj pomidory i podsmaż 3 minuty, wlej pomidory i wymieszaj.
Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj całość.
Pod koniec dodaj śmietanę i przełóż makaron na talerz.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat szybkiego sosu do makaronu
Nie masz czasu na przygotowanie obiadu? Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na szybki sos do makaronu.
Nie dosyć, że jest łatwy i prosty to dodatkowo pyszny w smaku.
Aby przygotować mój sprawdzony przepis potrzebujesz tylko podstawowe składniki takie jak: makaron, u mnie to jest spaghetti, pomidory z puszki, kilka sztuk zwykłych pomidorów, olej rzepakowy, cebula i czosnek. Dodatkowo odrobina śmietany
Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, z której jest wykonany makaron. Naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Zatem, jak zrobić szybki sos do makaronu?
W pierwszej kolejności makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie pomidory natnij na krzyż i sparz wrzątkiem, usuń skórę i pokrój drobno.
Dodaj pomidory i podsmaż 3 minuty, wlej pomidory i wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj całość.
Na samym końcu dodaj śmietanę i przełóż makaron na talerz.
Nasz najlepszy, szybki sos do makaronu idealny na obiad jest gotowy do podania. Koniecznie wypróbuj mój przepis.
Alergeny w szybkim sosie do makaronu
Lista alergenów dla szybkiego sosu do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze szybkiego sosu do makaronu
Śmiało możesz dodać podsmażonego kurczaka lub tofu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.