Szybki sernik z mlekiem skondensowanym

Opublikowano: 23.02.2022 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z mlekiem skondensowanym
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym to świetna propozycja na pyszny i kremowy sernik. Sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
245 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
  • Budyń (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na szybki sernik z mlekiem skondensowanym krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj.

Dodaj twaróg, budyń malinowy i zmiksuj do połączenia składników.

Przelej masę twarogową do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.

Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 6-8 godzin.

Jak oceniasz przepis na szybki sernik z mlekiem skondensowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat szybkiego sernika z mlekiem skondensowanym

Szybki sernik z mlekiem skondensowanym to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto. Sernik należy schłodzić przed podaniem, dlatego zaplanuj jego przygotowanie dzień przed podaniem. Przepis na szybki sernik z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, jajka, mleko skondensowane, budyń malinowy.

Jak zrobić szybki sernik z mlekiem skondensowanym? Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj. Dodaj twaróg, budyń malinowy i zmiksuj do połączenia składników. Przelej masę twarogową do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 6-8 godzin.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia.

Podsumowując łatwy do zrobienia serki to dobry pomysł dla osób mających niezbyt duże doświadczenie w pieczeniu. Prosty przepis na sernik sprawdzi się, gdy nie masz dużo czasu na gotowanie. Pyszny sernik można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Sernik można przygotować także z budyniem waniliowym lub czekoladowym.

Alergeny w szybki sernik z mlekiem skondensowanym

Lista alergenów dla szybkiego sernika z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkiego sernika z mlekiem skondensowanym

na 100g gotowej potrawy

Szybki sernik z mlekiem skondensowanym to bardzo słodki wypiek domowy. Wypieki domowe pozbawione są dodatku konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Ciasto jest kaloryczne i powinniśmy spożywać je maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
153.68
245.89
Białko (g)
10.57
16.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
14.18
22.69
Węglowodany przyswajalne (g)
14.16
22.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
6.03
9.64
Tłuszcze nasycone (g)
3.88
6.22
Tłuszcze nienasycone (g)
2.14
3.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.63
2.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.82
Cholesterol (mg)
89.80
143.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
67.07
107.31
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.82
Witamina C (mg)
0.47
0.75
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.79
Witamina E (mg)
0.28
0.45
Retinol (µg (mcg))
66.29
106.06
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.26
0.42
Niacyna (mg)
0.11
0.18
Foliany (µg (mcg))
18.45
29.52
Beta karoten (µg (mcg))
9.70
15.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
254.18
406.69
Potas (mg)
156.67
250.67
Wapń (mg)
111.90
179.05
Fosfor (mg)
179.83
287.73
Magnez (mg)
11.83
18.93
Żelazo (mg)
0.42
0.68
Cynk (mg)
0.66
1.06
Miedź (mg)
0.04
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego sernika z mlekiem skondensowanym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego sernika z mlekiem skondensowanym

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Budyń (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
28.50