Szybki sernik z budyniem
- Twaróg sernikowy - z wiaderka (1000 g)
- Budyń (proszek) - śmietankowy, 2 opakowania (80 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Herbatniki (100 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
Przepis na szybki sernik z budyniem krok po kroku
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
W małym rondelku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia.
Przy pomocy malaksera rozdrobnij herbatniki, oddaj je do masła i dokładnie wymieszaj.
Masę z herbatników przełóż do blaszki do pieczenia, wyrównaj je i ugnieć przy pomocy łyżki.
Śmietankę ubij na sztywną pianę.
W drugiej misce wymieszaj twaróg, proszek budyniowy, jajka oraz cukier.
Następnie do masy twarogowej dodaj ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Masę serową przelej na spód z herbatników.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut z funkcją góra-dół.
Upieczony sernik zacznij studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Następnie przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat szybkiego sernika z budyniem
Szybki sernik z budyniem to doskonały pomysł na pyszne ciasto bez spodu pieczonego. Pyszny sernik z wiaderka można podać na ciepło, jednak najlepiej smakuje schłodzony. Ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik pieczony świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska na imprezach rodzinnych. Przepis na szybki sernik z budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, budyń, jajka, cukier, śmietanka 30%, herbatniki oraz masło.
A jak zrobić szybki sernik z budyniem? W małym rondelku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia. Przy pomocy malaksera rozdrobnij herbatniki, oddaj je do masła i dokładnie wymieszaj. Masę z herbatników przełóż do blaszki do pieczenia, wyrównaj je i ugnieć przy pomocy łyżki. Śmietankę ubij na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszaj twaróg, proszek budyniowy, jajka oraz cukier. Następnie do masy twarogowej dodaj ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj. Masę serową przelej na spód z herbatników. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut z funkcją góra-dół.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Ser biały jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie - jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia może prowadzić do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.
Podsumowując sernik pieczony na spodzie z herbatników to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto gawro podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Szybki i łatwy w przygotowaniu sernik świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podana podczas imprez okolicznościowych. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w szybkim serniku z budyniem
Lista alergenów dla szybkiego sernika z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
- Herbatniki
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze szybkiego sernika z budyniem
Szybki sernik z budyniem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Twaróg wykorzystany do przygotowania sernika stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.