Szybki sernik z budyniem

Opublikowano: 05.09.2023 r., 14:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na talerzu z budyniem
Szybki sernik z budyniem
Szybki sernik z budyniem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować na imprezy okolicznościowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
190 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Twaróg sernikowy - z wiaderka (1000 g)
  • Budyń (proszek) - śmietankowy, 2 opakowania (80 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Herbatniki (100 g)
  • Masło - ćwierć kostki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, malakser

Przepis na szybki sernik z budyniem krok po kroku

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

W małym rondelku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia.

Przy pomocy malaksera rozdrobnij herbatniki, oddaj je do masła i dokładnie wymieszaj.

Masę z herbatników przełóż do blaszki do pieczenia, wyrównaj je i ugnieć przy pomocy łyżki.

Śmietankę ubij na sztywną pianę.

W drugiej misce wymieszaj twaróg, proszek budyniowy, jajka oraz cukier.

Następnie do masy twarogowej dodaj ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Masę serową przelej na spód z herbatników.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut z funkcją góra-dół.

Upieczony sernik zacznij studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Następnie przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na szybki sernik z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat szybkiego sernika z budyniem

Szybki sernik z budyniem to doskonały pomysł na pyszne ciasto bez spodu pieczonego. Pyszny sernik z wiaderka można podać na ciepło, jednak najlepiej smakuje schłodzony. Ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik pieczony świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska na imprezach rodzinnych. Przepis na szybki sernik z budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, budyń, jajka, cukier, śmietanka 30%, herbatniki oraz masło.

A jak zrobić szybki sernik z budyniem? W małym rondelku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia. Przy pomocy malaksera rozdrobnij herbatniki, oddaj je do masła i dokładnie wymieszaj. Masę z herbatników przełóż do blaszki do pieczenia, wyrównaj je i ugnieć przy pomocy łyżki. Śmietankę ubij na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszaj twaróg, proszek budyniowy, jajka oraz cukier. Następnie do masy twarogowej dodaj ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj. Masę serową przelej na spód z herbatników. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut z funkcją góra-dół.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Ser biały jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie - jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia może prowadzić do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Podsumowując sernik pieczony na spodzie z herbatników to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto gawro podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Szybki i łatwy w przygotowaniu sernik świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podana podczas imprez okolicznościowych. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w szybkim serniku z budyniem

Lista alergenów dla szybkiego sernika z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze szybkiego sernika z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Szybki sernik z budyniem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Twaróg wykorzystany do przygotowania sernika stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
200.33
190.31
Białko (g)
8.24
7.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
17.05
16.20
Węglowodany przyswajalne (g)
16.92
16.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
11.04
10.49
Tłuszcze nasycone (g)
8.57
8.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
2.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.95
1.85
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
0.49
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.62
63.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
59.03
56.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.18
55.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.22
18.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.18
9.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
272.02
258.42
Potas (mg)
82.53
78.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.38
57.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
139.80
132.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.11
6.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego sernika z budyniem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego sernika z budyniem

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
z wiaderka
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
80 g
śmietankowy, 2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Herbatniki
100 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
37.00