Szybki omlet na słodko
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (30 ml)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Cukier puder (15 g)
Przepis na szybki omlet na słodko krok po kroku
Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko i cukier.
Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą, by powstała spójna masa.
Na patelni rozgrzej olej i wylej masę jajeczną.
Poczekaj, aż jajka się zetną i delikatnie odwróć omlet na drugą stronę.
Smaż jeszcze 3 minuty i zdejmij z patelni na talerz.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat szybki omlet na słodko
Szybki omlet na słodko to doskonała opcja na słodki i wspaniały posiłek dla wszystkich, zarówno dużych, jak i małych. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, ale i kolację. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle sycące. W dodatku robi się je tylko z kilku podstawowych produktów. Ten omlet świetnie sprawdzi się na śniadanie, zwłaszcza dla osób, które przepadają za daniami słodkimi.
Przepis na szybki omlet na słodko będzie doskonałym rozwiązaniem na naprawdę pożywny posiłek, który można przygotować w kilka chwil. Powstaje z niego wspaniały omlet, który zachwyca doskonałym, intensywnie waniliowym aromatem. Do jego stworzenia potrzebne są tylko podstawowe składniki, takie jak: jajka, mleko, czy mąka. To pyszne danie jest najlepsze, jeżeli chce się zrobić szybki posiłek, który będzie w stanie zaspokoić głód, a przy okazji jest naprawdę zdrowy. To danie, choć bardzo proste zachwyca wspaniałą kompozycją smakową, a także niezwykle delikatną formą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybki omlet na słodko, który będzie łatwy, a przy okazji smaczny, to ten prosty przepis będzie świetnym wyborem. Robi się go z jajkami, dlatego warto wybrać te lepszej jakości, gdyż od tego będzie zależało powodzenie całej potrawy. To idealna opcja dla dzieci. Całość można przygotować w ekspresowym czasie, dlatego może gościć w menu nawet każdego dnia. Jest lekkostrawny, ale wciąż bardzo pożywny. Po jego zjedzeniu jest się sytym przez długi czas. Na pewno docenią go smakosze jajek w każdej postaci. Ten dobry omlet jajeczny jest naprawdę zdrową opcją. Robi się go tylko z dwóch składników. Jednak jeżeli chce się z niego zrobić jeszcze bardziej fit wersję, wystarczy usmażyć go bez dodatku tłuszczu. W takiej wersji jest naprawdę lekki, zdrowy i niskokaloryczny. Dostarcza sporo białka i wartościowych węglowodanów. Warto połączyć go zwłaszcza ze świeżymi owocami, które nie tylko wspaniale skomponują się z całym daniem, ale też dostarczą sporo błonnika i witamin. Im więcej ich w diecie, tym lepsza jej jakość. W wersji bardziej ekstra można go podać z bitą śmietaną i tartą gorzką czekoladą. W takim wydaniu na pewno przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za jajkami.
Alergeny w szybkim omlecie na słodko
Lista alergenów dla szybki omlet na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze szybki omlet na słodko
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.