Szybki i prosty miodownik
- Mąka pszenna typ 500 (520 g)
- Cukier - do ciasta (150 g)
- Miód (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Margaryna do pieczenia - do ciasta (250 g)
- Soda oczyszczona (10 g)
- Kasza manna (100 g)
- Mleko 3,2% (1000 ml)
- Cukier waniliowy (35 g)
- Cukier - do masy (200 g)
- Margaryna do pieczenia - do masy (250 g)
Przepis na szybki i prosty miodownik krok po kroku
W misce umieść mąkę pszenną, sodę, 150 g cukru, miód, jajka i margarynę. Całość dokładnie zagnieć na gładką masę.
Podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz oddzielnie blaty ciasta, każdy w 180 st. C przez około 10-15 minut, aż będzie złoty. Odstaw do ostygnięcia.
Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę oraz cukier waniliowy i gotuj, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
W misce utrzyj margarynę z cukrem na jasny puch. Dodawaj przestudzoną kaszę mannę z mlekiem po łyżce, ciągle ucierając.
Pierwszy placek posmaruj 1/3 części masy. Przykryj drugim blatem. Wyłóż 1/3 masy i ponownie blat. Na to rozsmaruj ostatnią część masy i przykryj ostatnim blatem.
Wierzch możesz polać rozpuszczoną czekoladę.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat szybkiego i prostego miodownika
Szybki i prosty miodownik to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz wykonać ten smaczny, tradycyjny placek. Świetnie łączy w sobie wszystkie smaki dzieciństwa i prawdziwych, ciepłych świąt.
Przepis na szybki i prosty miodownik wykonasz w tych kilku prostych krokach. Pamiętaj, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieść mąkę pszenną, sodę, 150 g cukru, miód, jajka i margarynę. Całość dokładnie zagnieć na gładką masę. Podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz oddzielnie blaty ciasta, każdy w 180 st. C przez około 10-15 minut, aż będzie złoty. Odstaw do ostygnięcia. Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę oraz cukier waniliowy i gotuj, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj margarynę z cukrem na jasny puch. Dodawaj przestudzoną kaszę mannę z mlekiem, po łyżce ciągle ucierając. Pierwszy placek posmaruj 1/3 części masy. Przykryj drugim blatem. Wyłóż 1/3 masy i ponownie blat. Na to wyłóż ostatnią część masy i przykryj ostatnim blatem. Wierzch możesz polać rozpuszczoną czekoladę.
Jeśli wiesz już, jak zrobić szybki i prosty miodownik to koniecznie wykorzystaj ten pomysł na ciasto.
Najlepszy miodownik powstaje z miodem pszczelim. Najlepiej wybrać do jego przygotowania miód naturalny. Miód to najzdrowszy rodzaj substancji słodzącej. Ma znaczące wartości antybakteryjne, dlatego szczególnie często wykorzystuje się go w sytuacjach przeziębienia lub osłabienia odporności. Spotkać go można również w kosmetyce, co wskazuje na szerokie możliwości wykorzystania płynnego „złota”. W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.
Warto wybrać miód naturalny, ponieważ jest on bogaty we wcześniej wymienione składniki odżywcze. Miód naturalny charakterystycznie krystalizuje, co jest prawidłowym i oczekiwaniem zachowaniem, dlatego nie należy bać się zespolonego produktu.
Alergeny w szybkim i prostym miodowniku
Lista alergenów dla szybkiego i prostego miodownika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
W przepisie na szybki i prosty miodownik nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód, soda oczyszczona
Wartości odżywcze szybkiego i prostego miodownika
W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
-
mąka pszenna,
cukier,
miód,
jajka,
kasza manna,
mleko,
cukier,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.