Szybki bigos z cukinii
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Kiełbasa z kurczaka (150 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Cukinia - 2 średnie sztuki (750 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
Przepis na szybkiego bigosu z cukinii krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Kiełbasę pokrój w kostkę.
Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.
Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i całość smaż kilka minut na średniej mocy palnika do zarumienienia się kiełbasy.
Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchew, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, 2 liście laurowe oraz 4 ziarenka ziela angielskiego. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
Następnie do garnka dodaj pokrojoną cukinię. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
Bigos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około godzinę. Bigos wymieszaj od czasu do czasu.
Po tym czasie do garnka dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Gotowy bigos z cukinii podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat szybkiego bigosu z cukinii
Szybki bigos z cukinii to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bigos z cukinii warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub z pieczywem. Sprawdzony przepis na szybki bigos z cukinii jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bigosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, kiełbasa z kurczaka, czosnek, marchew, cukinia, olej rzepakowy, pomidory w puszce, sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy oraz papryka ostra.
A jak zrobić szybki bigos z cukinii? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i całość smaż kilka minut na średniej mocy palnika do zarumienienia się kiełbasy. Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchew oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Następnie do garnka dodaj pokrojoną cukinię. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Bigos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około godzinę. Bigos wymieszaj od czasu do czasu. Po tym czasie do garnka dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Cukinia ogrodowa to warzywo lekkostrawne. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując szybki Bigos cukinii to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepszy bigos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w szybkim bigosie z cukinii
Lista alergenów dla szybkiego bigosu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szybkiego bigosu z cukinii
Wartości odżywcze szybkiego bigosu z cukinii
Szybki bigos z cukinii to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.