Szybka tarta ze szpinakiem

Opublikowano: 13.06.2022 r., 21:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z farszem szpinakowym
Szybka tarta ze szpinakiem
Nie masz pomysłu na pyszny i pożywny obiad pełen warzyw? Postaw na szybką tartę ze szpinakiem i serem feta.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
274 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Szpinak - 2 szklanki (500 g)
  • Ser Feta - 2 plastry (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Pomidory koktajlowe - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia mała, okrągła forma do pieczenia

Przepis na szybką tartę ze szpinakiem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj pokrojone masło na mniejsze kawałki.

Wbij żółtka, dodaj kieliszek wody, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto.

Uformuj kulę z ciasta i ostaw do lodówki na godzinę.

Olej rozgrzej na patelni i zeszklij krótko czosnek przeciśnięty przez praskę.

Po chwili dodaj szpinak i duś do miękkości, dopraw do smaku.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę do pieczenia, szpinak wymieszaj z jajkami i przełóż na spód tarty.

Upiecz tartę w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Podawaj z pokruszonym serem feta i pomidorkami przekrojonymi na pół.

Jak oceniasz przepis na szybką tartę ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat szybkiej tarty ze szpinakiem

Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybką tartę ze szpinakiem, będzie to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie, a także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa. Wytrawna tarta jest równie pyszna.

Szybka tarta ze szpinakiem może być podawana na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.

Zatem, jak zrobić szybką tartę ze szpinakiem?

Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ ciasto francuskie to bardzo prosta sprawa. Dokładnie jak je przygotować z podstawowych składników opisuje nieco niżej. Jeśli nie masz na to czas, śmiało wykorzystaj gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego będę potrzebować jeszcze świeży szpinak, może to być szpinak baby, który jest delikatniejszy i dodatki. Ja postawiłam na pomidorki koktajlowe, które idealnie pasują do całej tarty oraz pokruszony ser feta.

Skoro mamy już wszystko możemy zaczynać, obiad dla 5-6 osób, który powstanie w 30 minut.

Wystarczy, że ciastem wyłożysz okrągłą blachę do pieczenia, na osobnej patelni podsmażysz krótko szpinak, następnie przełóż farsz na ciasto francuskie.

Tartę przygotowuję zazwyczaj z dużą ilością warzyw i ulubionymi dodatkami, tarta będzie też pyszna z łososiem lub piersią z kurczaka. To zależy od Twoich preferencji żywieniowych.

Tartę upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po około 35 minutach będzie smaczna i dobra do spożycia.

Pod koniec dodaj pokruszony ser feta, piecz do jego rozpuszczenia. Możesz zamienić go na ser mozzarella. Tartę podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół.

To jest moja propozycja farszu do tarty, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go zmienić. Nieraz traktuję tartę jako danie, które przyjmie resztki z mojej lodówki, na które nie mam pomysłu, po połączeniu wszystkiego w krótkiej chwili nasz pyszna i wytrawa tarta gotowa.

Alergeny w szybkiej tarcie ze szpinakiem

Lista alergenów dla szybkiej tarty ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze szybkiej tarty ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować tartę z dowolnymi składnikami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
228.94
274.73
Białko (g)
5.70
6.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
28.43
34.12
Węglowodany przyswajalne (g)
27.00
32.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
1.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.30
12.36
Tłuszcze nasycone (g)
6.13
7.36
Tłuszcze nienasycone (g)
4.17
5.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.25
3.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
1.10
Cholesterol (mg)
78.87
94.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
248.69
298.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.74
12.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.36
Witamina E (mg)
0.37
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
84.17
101.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.64
3.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
139.22
167.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1969.40
2363.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
72.29
86.74
Potas (mg)
264.38
317.26
Wapń (mg)
63.82
76.58
Fosfor (mg)
85.29
102.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.11
42.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.66
4.39
Cynk (mg)
0.66
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiej tarty ze szpinakiem 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiej tarty ze szpinakiem

Koszt składników
65.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Szpinak
500 g
2 szklanki
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Ser Feta
40 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory koktajlowe
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Koszt składników
65.50