Szybka tarta ze szpinakiem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Szpinak - 2 szklanki (500 g)
- Ser Feta - 2 plastry (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Pomidory koktajlowe - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na szybką tartę ze szpinakiem krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj pokrojone masło na mniejsze kawałki.
Wbij żółtka, dodaj kieliszek wody, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto.
Uformuj kulę z ciasta i ostaw do lodówki na godzinę.
Olej rozgrzej na patelni i zeszklij krótko czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po chwili dodaj szpinak i duś do miękkości, dopraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę do pieczenia, szpinak wymieszaj z jajkami i przełóż na spód tarty.
Upiecz tartę w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Podawaj z pokruszonym serem feta i pomidorkami przekrojonymi na pół.
-
Ciastko shrek
-
Tarta ze szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Quiche z łososiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat szybkiej tarty ze szpinakiem
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybką tartę ze szpinakiem, będzie to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie, a także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa. Wytrawna tarta jest równie pyszna.
Szybka tarta ze szpinakiem może być podawana na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.
Zatem, jak zrobić szybką tartę ze szpinakiem?
Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ ciasto francuskie to bardzo prosta sprawa. Dokładnie jak je przygotować z podstawowych składników opisuje nieco niżej. Jeśli nie masz na to czas, śmiało wykorzystaj gotowe ciasto francuskie w rulonie.
Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.
Oprócz ciasta francuskiego będę potrzebować jeszcze świeży szpinak, może to być szpinak baby, który jest delikatniejszy i dodatki. Ja postawiłam na pomidorki koktajlowe, które idealnie pasują do całej tarty oraz pokruszony ser feta.
Skoro mamy już wszystko możemy zaczynać, obiad dla 5-6 osób, który powstanie w 30 minut.
Wystarczy, że ciastem wyłożysz okrągłą blachę do pieczenia, na osobnej patelni podsmażysz krótko szpinak, następnie przełóż farsz na ciasto francuskie.
Tartę przygotowuję zazwyczaj z dużą ilością warzyw i ulubionymi dodatkami, tarta będzie też pyszna z łososiem lub piersią z kurczaka. To zależy od Twoich preferencji żywieniowych.
Tartę upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po około 35 minutach będzie smaczna i dobra do spożycia.
Pod koniec dodaj pokruszony ser feta, piecz do jego rozpuszczenia. Możesz zamienić go na ser mozzarella. Tartę podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół.
To jest moja propozycja farszu do tarty, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go zmienić. Nieraz traktuję tartę jako danie, które przyjmie resztki z mojej lodówki, na które nie mam pomysłu, po połączeniu wszystkiego w krótkiej chwili nasz pyszna i wytrawa tarta gotowa.
Alergeny w szybkiej tarcie ze szpinakiem
Lista alergenów dla szybkiej tarty ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Śmietana 18%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze szybkiej tarty ze szpinakiem
W podobny sposób możesz przygotować tartę z dowolnymi składnikami.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.