Szybka tarta z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (100 g)
- Masło (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jabłka prażone (300 g)
- Jabłko (360 g)
Przepis na szybką tartę z jabłkami krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka.
Jabłko przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój je w cienkie plasterki. Plasterki wyłóż na wierzch ciasta.
Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w tej samej temperaturze.
Więcej informacji na temat szybkiej tarty z jabłkami
Szybka tarta z jabłkami to wspaniała opcja dla miłośników szarlotek w nieco odświeżonej wersji. Ma niezwykle słodki smak, jest też pełna aromatycznego cynamonu.
Przepis na szybką tartę z jabłkami to doskonały pomysł na wspaniały wypiek na słodko z cynamonem. A jej najważniejszym składnikiem są oczywiście tarte jabłka. Będzie również dobrym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami czy długim siedzeniem w kuchni. Z tym przepisem nie jest to konieczne. Całość jest tak łatwa, że zabiera tylko kilkanaście minut. To idealny wybór dla wszystkich tych, którzy kochają naprawdę wspaniałe, słodkie desery, które można z łatwością odtworzyć w domowej kuchni. Całość, choć robiona samodzielnie smakuje jak z najlepszej cukierni. Zwłaszcza gdy posypie się ciasto cukrem pudrem i podaje jeszcze gorące.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybką tartę z jabłkami, która będzie nie tylko pyszna, ale również dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jego podstawą jest niezwykle proste, kruche ciasto, które zaskakuje wspaniałym maślanym smakiem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dzięki sprawdzonemu przepisowi zawsze się udaje. To baza dla wszystkich, którzy wręcz uwielbiają nieskomplikowane wypieki. Do ciasta używa się tylko kilku składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Warto też pamiętać, że choć ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je szybko, to potrzebuje chłodzenia. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić w lodówce około 30 minut. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż to właśnie dzięki niemu wypiek jest tak smaczny. Można prażone jabłka przygotować zupełnie samodzielnie od podstaw, dusząc z cynamonem tarte jabłka, albo posiłkować się gotowym sklepowym produktem. Zwykle mają one dobry skład, dlatego nie trzeba obawiać się tej opcji. To świetna opcja, która pozwala uprościć cały proces i skrócić czas przygotowywania deseru. Wystarczy tylko kilka chwil, by ciasto było całkiem gotowe. Proste składniki, użyte do tego ciasta wcale nie sprawdzają, że ciasto jest nudne. Wręcz przeciwnie, wspaniała kompozycja smakowa tego wypieku utrudnia przejście obok niego obojętnie.
Alergeny w szybkiej tartcie z jabłkami
Lista alergenów dla szybkiej tarty z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szybkiej tarty z jabłkami
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(121g)
Węglowodany
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy
(121g)
Składniki mineralne
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.