Szybka szarlotka
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło (120 g)
- Cukier puder (30 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jabłka prażone (500 g)
Przepis na szybką szarlotkę krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. 1/3 odłam i schowaj do lodówki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.
Jabłka wyłóż na kruchy spód
Wierzch ciasta udekoruj startym schłodzonym ciastem.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szybkiej szarlotki
Szybka szarlotka to ciasto dla prawdziwych miłośników prostych deserów, które można z łatwością przygotować we własnej kuchni w kilka chwil. Jest pyszna i prosta. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybką szarlotkę, która będzie smaczna i nieskomplikowana, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Ciasto z przepisu jest szybkie i łatwe. Kruche ciasto miło otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, że całość smakuje niesamowicie smacznie. I choć jest naprawdę popularna, to jej wspaniały smak sprawia, że nigdy się nie nudzi. W tej wersji na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smakołyków. To naprawdę dobry przepis dla wszystkich tych, którzy szukają inspiracji na proste ciasto, które dekoracyjnie się prezentuje i potrafi się wpasować w gusta większości osób. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Przepis na szarlotkę to doskonały pomysł na wspaniałe ciasto, które robi się w kilka chwil. To dobra opcja do kawy. Najlepiej wybrać do niego jabłka prażone. To po prostu najlepsza domowa szarlotka. Kruche ciasto na szarlotkę jest niezwykle proste, choć słodkie i maślane. Dodatek prawdziwego, zimnego masła sprawia, że całość smakuje naprawdę wybornie. To kruche ciasto jest niesamowicie chrupiące, z czego na pewno ucieszą się najmłodsi domownicy. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. Ten przepis w kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje.
Alergeny w szybkiej szarlotce
Lista alergenów dla szybkiej szarlotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szybkiej szarlotki
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(88g)
Węglowodany
(88g)
Tłuszcze
(88g)
Witaminy
(88g)
Składniki mineralne
(88g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.