Szybka masa do wafli
- Cukier 1 szklanka (250 g)
- Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
- Masło 1 kostka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
- Mleko w proszku 2 szklanki (500 g)
Przepis na szybka masa do wafli krok po kroku
Do garnka przełóż masło i wsyp cukier, dodaj kakao i podgrzewaj do rozpuszczenia.
Odstaw masę do ostudzenia i stopniowo wsypuj mleko w proszku.
Mieszaj za pomocą rózgi, do momentu, aż masa delikatnie zgęstnieje.
Masa jest już gotowa, aby użyć ją do przekładania wafli.
Więcej informacji na temat szybkiej masy do wafli
Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu deser z dzieciństwa? To nic innego jak wafel z mlekiem w proszku.
Poznaj mój dzisiejszy przepis na szybką masę do wafli i powróć pamięcią do lat dzieciństwa.
Tradycyjna, domowa, szybka masa do wafli powstanie tylko z kilku składników, które z całą pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie na pewno dostaniesz je w większości sklepów.
Zaopatrz się w mleko, u mnie będzie to mleko krowie, jeśli jednak wolisz wybrać inną wersję postaw na dowolny napój roślinny, zwróć tylko uwagę na to, aby nie zawierało ono zbyt dużej ilości cukru w swoim składzie. Nie ma znaczenia, na jaki rodzaj się zdecydujesz, większość będzie dobra, a wafle wyjdą najlepsze.
Dodatkowo kakao, Przy wyborze kakao, zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Dodatkowo mleko w proszku, gotowe wafle i kostka masła. Gotowe wafle zawsze warto, mieć w swoim domu, nigdy nie wiesz, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Zwróć tylko uwagę na ich skład, ponieważ gotowe wafle w większości zawierają gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dokładnie jak zrobić szybką masę do wafli opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i sam przygotuj przekąskę ze swojego dzieciństwa. Będzie to niezwykły pomysł na miły powrót do dawnych lat, które pokochają Twoje dzieci, jaki i reszta przybyłych gości.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w szybkiej masie do wafli
Lista alergenów dla szybkiej masy do wafli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze szybkiej masy do wafli
Zamiast mleka krowiego możesz użyć dowolnego napóju roślinnego.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
-
cukier,
mleko,
masło,
kakao,
mleko w proszku,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.