Szybka masa do wafli

Opublikowano: 24.09.2022 r., 16:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szybka masa do wafli
Szybka masa do wafli
Szybka przekąska z dzieciństwa to nic innego jak wafle przekładane słodką masą. Dzisiaj przedstawię Ci przepis, dzięki któremu będziesz mógł ją przygotować.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 20 min
82 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Mleko w proszku 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na szybka masa do wafli krok po kroku

Do garnka przełóż masło i wsyp cukier, dodaj kakao i podgrzewaj do rozpuszczenia.

Odstaw masę do ostudzenia i stopniowo wsypuj mleko w proszku.

Mieszaj za pomocą rózgi, do momentu, aż masa delikatnie zgęstnieje.

Masa jest już gotowa, aby użyć ją do przekładania wafli.

Jak oceniasz przepis na szybka masa do wafli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat szybkiej masy do wafli

Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu deser z dzieciństwa? To nic innego jak wafel z mlekiem w proszku.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na szybką masę do wafli i powróć pamięcią do lat dzieciństwa.

Tradycyjna, domowa, szybka masa do wafli powstanie tylko z kilku składników, które z całą pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie na pewno dostaniesz je w większości sklepów.

Zaopatrz się w mleko, u mnie będzie to mleko krowie, jeśli jednak wolisz wybrać inną wersję postaw na dowolny napój roślinny, zwróć tylko uwagę na to, aby nie zawierało ono zbyt dużej ilości cukru w swoim składzie. Nie ma znaczenia, na jaki rodzaj się zdecydujesz, większość będzie dobra, a wafle wyjdą najlepsze.

Dodatkowo kakao, Przy wyborze kakao, zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dodatkowo mleko w proszku, gotowe wafle i kostka masła. Gotowe wafle zawsze warto, mieć w swoim domu, nigdy nie wiesz, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Zwróć tylko uwagę na ich skład, ponieważ gotowe wafle w większości zawierają gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dokładnie jak zrobić szybką masę do wafli opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i sam przygotuj przekąskę ze swojego dzieciństwa. Będzie to niezwykły pomysł na miły powrót do dawnych lat, które pokochają Twoje dzieci, jaki i reszta przybyłych gości.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w szybkiej masie do wafli

Lista alergenów dla szybkiej masy do wafli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze szybkiej masy do wafli

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mleka krowiego możesz użyć dowolnego napóju roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
412.20
82.44
Białko (g)
15.48
3.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
47.06
9.41
Węglowodany przyswajalne (g)
44.28
8.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.78
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
18.18
3.64
Tłuszcze nasycone (g)
12.29
2.46
Tłuszcze nienasycone (g)
5.90
1.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.23
1.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
0.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.40
9.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
187.88
37.58
Potas (mg)
801.81
160.36
Wapń (mg)
581.68
116.34
Żelazo (mg)
0.38
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiej masy do wafli 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiej masy do wafli

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mleko w proszku
500 g
2 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Koszt składników
32.00