Szybka masa do wafli
Opublikowano: 24.09.2022 r.
Cukier, masło i kakao to kluczowe składniki, które sprawiają, że szybka masa do wafli jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale też prosta do przygotowania. Dodatek mleka i mleka w proszku sprawia, że masa ma idealną konsystencję i słodki, sycący smak. Jeśli szukasz rozpieszczającego deseru, ten przepis jest idealny!
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Mleko w proszku - 500 g (2 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka przełóż masło i wsyp cukier, dodaj kakao i podgrzewaj do rozpuszczenia.
- Odstaw masę do ostudzenia i stopniowo wsypuj mleko w proszku.
- Mieszaj za pomocą rózgi, do momentu, aż masa delikatnie zgęstnieje.
- Masa jest już gotowa, aby użyć ją do przekładania wafli.
Komentarz dietetyka
Zamiast mleka krowiego możesz użyć dowolnego napóju roślinnego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk