Przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista 150 g
- Cukier 250 g
- Drożdże suche 10 g
- Masło 160 g
- Mleko 2% 150 ml
- Jajko 2 szt.
- Cynamon 40 g
W rondelku roztop 80 g masła.
Mąkę pszenną i owsianą przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników (użyj tylko 50 g cukru, reszta jest potrzebna później), wraz z roztopionym masłem i wyrób.
Uformuj z niego kulę i przykryj ręcznikiem kuchennym, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotuj cukier cynamonowy: roztop 80 g masła, a następnie zmieszaj go z 200 g cukru i cynamonem. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości 3 cm.
Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem z cynamonem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady.
Ostrym nożem podziel na 10 części.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Parowańce
-
Ślimaki cynamonowe
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Rollsy cynamonowe
-
Bułeczki z truskawkami
-
Kluski na parze Thermomix
-
Bułki czosnkowe
-
Bułki drożdżowe z truskawkami
-
Paszteciki z mięsem z rosołu
-
Bułki drożdżowe

(liczba kalorii)
Szwedzkie bułeczki cynamonowe - cechy przepisu
Więcej o szwedzkich bułeczkach cynamonowych
Szwedzkie bułeczki cynamonowe to jeden z tych przysmaków, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych domowych słodkości. Są smaczne i szybkie.
Przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe to wspaniała opcja dla na smaczne bułki do kawy. To bułeczki kruche i aromatyczne. Te z przepisu są po prostu najlepsze. To najlepsze bułki dla miłośników prostych słodkości. Bułeczki można przygotować w ekspresowym tempie, można nawet pominąć wcześniejsze przygotowanie rozczynu, gdyż całość i tak fantastycznie urośnie. Gdy chce się przyspieszyć cały proces, można ciasto włożyć na chwilę do nagrzanego, a potem lekko ostudzonego piekarnika, gdzie temperatura będzie dość wysoka i drożdże będą rosły w szybszym tempie. To fantastyczny pomysł na deser robiony w piekarniku. Całość smakuje po prostu wybornie. Te bułeczki wspaniale sprawdzą się nawet na drugie śniadanie, gdyż są lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szwedzkie bułeczki cynamonowe, by były smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem dla ciebie. Powstają z niego najlepsze bułeczki, które są tak smaczne, że świetnie sprawdzą się również dla dzieci. Te skandynawskie bułeczki drożdżowe będą dobrą opcją na podwieczorek i deser. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swojej spiżarni. Do ich stworzenia potrzeba tylko odrobinę czasu i cierpliwości, jednak zdecydowanie są tego warte. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z owocowymi powidłami. Choć całość może wydawać się pracochłonna i skomplikowana, to tylko pozory. Tak naprawdę z wykonaniem tego deseru poradzi sobie nawet początkujący amator wypieków. Są one proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To dobre rozwiązanie nawet dla dzieci, gdyż są słodkie, ale bardzo delikatne i puszyste.
Wartości odżywcze szwedzkich bułeczek cynamonowych
Energia i białka
(121g)
Węglowodany w szwedzkich bułeczkach cynamonowych
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy w przepisie na szwedzkie bułeczki cynamonowe
(121g)
Składniki mineralne w przepisie na szwedzkie bułeczki cynamonowe
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szwedzkich bułeczkach cynamonowych
Lista alergenów dla szwedzkich bułeczek cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko