Sztywny krem do dekoracji tortu

Opublikowano: 19.01.2022 r., 6:55 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem dekoracyjny w misce
Sztywny krem do dekoracji tortu
Sztywny krem do dekoracji tortu z dodatkiem skórki z cytryny to idealna propozycja do ciasta. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz pyszny w smaku. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Mieszanie i łączenie 15 min
3969 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
101
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło (400 g)
  • Mleko 3,2% - 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier puder (280 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na sztywny krem do dekoracji tortu krok po kroku

Masło o temperaturze pokojowej przekładamy do miski.

Ubijamy je za pomocą miksera na gładki krem o białym kolorze.

Dodajemy cukier puder oraz skórkę z cytryny.

Ponownie miksujemy całość.

Pod koniec dodajemy mleko i ponownie łączymy składniki za pomocą miksera.

Jak oceniasz przepis na sztywny krem do dekoracji tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat sztywnego kremu do dekoracji tortu

Sztywny krem do dekoracji tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się podczas wypełniania ciasta. Masa na bazie masła z cukrem pudrem i skórką cytryny jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Krem zachwyci każdego i gwarantuje, że tort zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sztywny krem do dekoracji tortu? Przygotowanie go jest proste. Na początku masło o temperaturze pokojowej przekładamy do miski, a następnie ubijamy go za pomocą miksera na gładką masę o białym kolorze. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru pudru oraz skórki z cytryny. Ponownie miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Mieszamy. Gotowym kremem możemy dekorować tort.

Przepis na sztywny krem do dekoracji tortu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Sztywna masa do dekoracji tortu odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny krem na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w sztywnym kremie do dekoracji tortu

Lista alergenów dla sztywnego kremu do dekoracji tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze sztywnego kremu do dekoracji tortu

na 100g gotowej potrawy

Krem posiada wysoki IG, przez co powinniśmy wykorzystywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
567.03
3969.20
Białko (g)
0.58
4.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
40.08
280.53
Węglowodany przyswajalne (g)
40.08
280.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
46.43
325.04
Tłuszcze nasycone (g)
31.32
219.24
Tłuszcze nienasycone (g)
15.11
105.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.39
93.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.72
12.06
Cholesterol (mg)
123.20
862.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A (µg (mcg))
391.77
2742.40
Witamina B6 (mg)
0.00
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.79
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.22
Witamina E (mg)
1.33
9.29
Retinol (µg (mcg))
384.31
2690.20
Tiamina (mg)
0.01
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.20
Niacyna (mg)
0.03
0.18
Foliany (µg (mcg))
1.71
12.00
Beta karoten (µg (mcg))
90.49
633.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
8.17
57.20
Potas (mg)
18.80
131.60
Wapń (mg)
17.63
123.40
Fosfor (mg)
16.60
116.20
Magnez (mg)
1.49
10.40
Żelazo (mg)
0.04
0.25
Cynk (mg)
0.07
0.47
Miedź (mg)
0.02
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sztywnego kremu do dekoracji tortu 101
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sztywnego kremu do dekoracji tortu

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Cukier puder
280 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 280 g
Koszt składników
14.50